hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Zavartalan ellátást és pereket ígér a Szent Imre (FRISSÍTVE: ki sároz?...)

Perekkel kívánja védeni jóhírét a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, ahol mint az MTI-nek állítják a gyógyító munka zavartalanul folyik annak ellenére, hogy a közelmúltban két osztályáról is felmondtak orvosok.

Bálint András, az intézmény orvosigazgató-helyettese az MTI-nek szerdán a kórházban nyilatkozva elmondta, a sajtóban számos ellentmondásos és téves információ jelent meg a távozások nagyságrendjét és következményeit illetően.

"A lezajlott távozások ellenére a betegellátás biztonsága nem kérdőjeleződött meg" - fogalmazott. Hozzátette: ezt egyrészt az intézményben dolgozó orvosok pluszmunkájával, illetve külsős szakorvosok segítségével oldották meg. Bálint András leszögezte: műtétek nem maradtak el, az intézményi várólista sem nőtt a távozások miatt.

Az orvosigazgató-helyettes jelezte, egyik esetben sem a kórház kezdeményezte a munkaviszony megszüntetését. Bálint András elmondta, a kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályát vezető főorvos november 1-jén távozott "kikéréssel, áthelyezéssel", ezt követően az osztály dolgozói közül ketten áthelyezéssel, négyen felmondással távoztak.

Novák Éva, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály megbízott főorvosa azt mondta, a felmondásokkal a maradó orvosoknak "feszesebb a munkatempójuk", a műtétek száma és az adminisztráció sem lett kevesebb, de "ebben a nehezített helyzetben is minden kolléga teljes odaadással végzi a munkáját".

Bánsághi Zoltán, a radiológiai osztály vezető főorvosa - aki a távozó orvosok egyike - az MTI-nek elmondta, az a megállapodás született, hogy heti rendszerességgel visszajár a Szent Imre-kórházba, és részt vesz az onkológiai és érsebészeti team-megbeszéléseken és a betegellátásban is.

Az MTI közelebbi konkrétumok nélkül idézi Futó Barnabást, a kórház jogi képviseletével megbízott ügyvédet, aki szerint a sajtóban rendkívül sértő megnyilvánulások jelentek meg, "egyes médiumok két érintett fals információit adták le minden kontroll és a kórház megkérdezése nélkül". Ezt azt jelenti - folytatta -, hogy ezzel megsértették a kórház jó hírnevét, ezért személyiségi jogi pereket indítanak, amelyekben jelentős sérelemdíj megállapítását fogják kérni.

 

FRISSÍTÉS (2015.12.10. 11:54):
A Szent Imre kórházból indult történetet a szaktárca parlamenti államtitkárának is sikerült tovább mérgesítenie – ez tűnik ki a Népszabadság cikkéből.

„A hangulatot fokozva hétfőn Rétvári Bence a parlamentben Tóbiás József szocialista képviselő kérdésére is arról beszélt: a kórházban állami vezetői fizetést kaptak egyes, most távozott orvosok. Hozzátette: egy altatóorvos annyit keres, mint az egészségügyi államtitkár, az átlagbér ugyanis 980 ezer forint. Amikor pedig egy orvos túlórázott, akkor állítólag többet tudott keresni a miniszterelnöknél” – olvasható a nol.hu-n.

„A távozó orvosok egyike, Csurgai Annamária lapunknak is megmutatta a bérjegyzékét  - folytatja a lap. - Azon pedig közel sem a jelzett csaknem egymillió forint szerepel. Közalkalmazotti bért kap, az osztály egyik legidősebb szakorvosaként bruttó 509 ezer forintot, ami nettó 325 ezer. Ezért egy hónap alatt 176 órát dolgozott.

Ügyeletre vállalkozóként szerződtek a kórházzal. Havi 100-110 órát dolgozott számlásként bruttó négyezer forintos óradíjért. A kettő együtt valóban lehet 980 ezer forint bruttó. Ám az orvosnő hozzátette: megesett, hogy egy hétig nem aludt otthon.

Lapunk a Szent Imrében maradt orvosokkal is beszélt. Egyikük elmondta, hogy a médiafelhajtásra novemberben 4800 forintra emelték az ügyeleti díjat. Emelés azonban már jó ideje nem volt, illetve ha az alapilletmény emelkedett, annyival csökkentették a pótlékokat. Az is bizonyos – mondták –, hogy nem keresnek annyit, mint a miniszterelnök, akinek pótlékokkal együtt bruttó 1,7 millió forint a jövedelme.

Kerestük Rétvári Bencét, hogy megtudjuk, mire alapozta az altatóorvosok keresetére vonatkozó állítását. A politikus előbb sajtóosztályán keresztül lapunknak azt javasolta: kérdésünkkel forduljunk a Szent Imre kórházhoz, majd türelmünket kérte, míg válaszol. Kérdeztük az intézményt is, de onnan egyelőre nem érkezett válasz” – olvasható a nol.hu-n.

 Emlékeztetőül: a kórház ügyvédje az MTI-nek – a sérelemdíj-igényüket indokolva úgy fogalmazott, hogy  –  "egyes médiumok két érintett fals információit adták le minden kontroll és a kórház megkérdezése nélkül", amivel megsértették a kórház jó hírnevét. Hogy ebbe belegondolták-e az államtitkár fent említett parlamenti kijelentését is, azt egyelőre nem tudjuk.

 

(forrás: MTI, nol.hu)
hirdetés

Könyveink