hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Zikától az influenzáig

Az olimpia miatt nagy a valószínűsége, hogy a turisták behurcolják Magyarországra a Zika-vírust, de jóval több okunk van az influenzától tartani – idéz egy infektológust a Világgazdaság.

„Persze egyáltalán nem a sci-fi kategóriája, hogy olyan vírusok is terjednek majd a következő években, évtizedekben Európában, amelyek korábban csak a trópusokon jelentettek veszélyt – idézik a lapban Szlávik Jánost, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetőjét. – Jó példa erre a chikungunya-láz. Ez a betegség lázzal, izom- és komoly ízületi fájdalommal, fejfájással, orr- és ínyvérzéssel jár. Ritkán halálos, de hosszan tart. Az ötvenes években még csak Tanzániában fordult elő, de azóta már Közép- Amerikában, a karibi térségben, az Egyesült Államokban és Európában is megjelent. Vendégmunkások, turisták hurcolták be, de az az ázsiai és egyiptomi tigrisszúnyog terjeszti, amelyből már Olaszországban, Spanyolországban is egyre több van, ahogy hazánkban is. A globális felmelegedés miatt ugyanis a trópusinak számító rovarok egyre nagyobb számban tűnnek fel a mérsékelt égövben, ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább elterjedhetnek a különböző trópusi betegségek. A szúnyogirtást tehát egyre komolyabban kell majd venni, mivel a chikungunya, vagy a Zika ellen jelenleg nem tudunk mással védekezni, oltás ugyanis még nincs ellenük. Ilyen, csak a sárgaláz ellen ismert.”

„Azt mondanám – fűzte azért hozzá  –, hogy a legveszélyesebb vírus vagy fertőző betegség az influenza Magyarországon. A trükkje az, hogy állandóan változik, miközben a fertőzőképessége mindig egyformán nagy: ha egy beteg egy méteren belül, köhög, tüsszent, akkor elkapjuk.”

Amíg a Zika miatt pánikol a világ, Európában egyre nagyobb az influenzavírus okozta járvány. Már nyolc országában, köztük a szomszédos Szlovéniában is kitört. Hazánkban gyorsuló ütemben terjed a betegség, járvány még nincs, de az elmúlt egy hétben 28 százalékkal nőtt a betegek száma. A szomszédos országok közül Ukrajnában a legnagyobb a baj. Október óta a sertésinfluenza néven ismert H1N1-es vírustörzs 83 ember halálát okozta. Mivel itthon is kimutatták a betegek egy részénél ezt a kórokozót, a szokásosnál komolyabb járványra számítanak – olvasható a napi.hu-n.

 

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink