hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Zseniális magyar gyógyszer vagy sarlatánság?

Horváth István orvosbiológus találmányának engedélyeztetéséért küzd jónéhány éve. Azt állítja, megtalálta a koleszterinszint növekedését meggátolni képes antitestet. A szakma sarlatánságról beszél.

"Ez teljesen valós történet, egy barátom apósát és számtalan ismerősét kezelte az ember, kivétel nélkül mindegyiket sikerrel, nemrég azonban lecsapott rá a rendőrség. A kezelésekért kért és kapott pénzt hiánytalanul találta meg az adóhatóság" – ezzel a felütéssel kering egy körlevél már egy ideje az interneten. Az üggyel már évekkel ezelőtt foglalkozott a hazai sajtó, ahogy a napokban a Magyar Nemzet online is lehozott egy cikket, egyenesen csodaszernek nevezve a felfedezést.

A szert felfedezője, Horváth István biológus, akadémiai doktor egyedülálló felfedezésként értékeli. Ahogy a hvg.hu megkeresésére válaszul fogalmazott, a nyolcvanas években jött rá, hogy az emberi testben létezik egy anti-koleszterin antitest, amely korábban ismeretlen volt. A kutató amellett is kiáll, hogy eddig rajta kívül senkinek nem sikerült előállítania az antitest termelését elindító antigént, amely egy humán oltóanyag alapja is lehet. Amerikai kutatók is kísérleteztek a szerrel, ám ők már az állatkísérleteknél kudarcot vallottak – idézte fel a történteket a kutató.

A koleszterinnel kapcsolatos szemlélet igen sokat változott az elmúlt évtizedekben. Horváth István pedig amellett, hogy negyven éven át vezette az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet (OBNI) szerológiai osztályát, intenzíven foglalkozott a koleszterinnel kapcsolatos kutatásaival. Azt szerette volna kideríteni, mi lehet az érelmeszesedés valódi oka, ugyanis nem hitt egyik aktuális elméletben sem.

A kutató szerint nagy az érdeklődés a vakcinája iránt, konkrét ajánlatokat is kapott külföldről az ötlet megvásárlására. "Sok pénzt ígértek, de azt szeretném, hogy Magyarországon történjen a gyártás" – így Horváth István, aki szerint azonban idehaza nincs érdeklődő. Mint mondta, az erkölcsi támogatáson kívül pénzre is szükség lenne, úgy 900 millióra. 

A Magyar Nemzet megkereste a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet alá tartozó Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI) is, ahol azt a választ kapták, hogy Horváth István készítménye immunológiai terméknek minősül, így a forgalomba hozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség adhatja ki. Persze ezt is meg kell előznie a különféle klinikai vizsgálatoknak, és csak utána következhetnek a humán tesztek. A hvg.hu szerette volna megkérdezni, mi a véleménye a hazai szakorvosoknak erről a vakcináról, ám mindenki elzárkózott a nyilatkozattól. Tudnak a szer létéről, ám egyelőre csupán ötletként tudják kezelni, amelyet még meg sem vitattak a tudományos szintéren. Hangsúlyozták, hogy jelenleg igen hatásos gyógymódnak bizonyulnak a különféle koleszterinszintcsökkentők. Azt pedig egyenesen elítélik, hogy Horváth István elmondása szerint embereken is alkalmazza a szert, miközben még az állatkísérleteket sem végezték el, nem beszélve a humán klinikai vizsgálatokról (Horváth ezzel szemben azt állítja: öt intézményben is elvégezték az állatkísérletet, és egybehangzó eredmény született: a szernek nincs semmiféle mellékhatása).

A teljes cikk

Kulcsár Hajnal
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink