hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

"Lélegeztető gépen marad"

Az ellenzék és a sajtó nem találja a költségvetési javaslatban az egészségügyre ígért többlet forrását. És akkor tulajdonképpen mi is lesz a háttérintézmények sorsa?A Népszava írása.

Miközben az egészségügy állítólag 167 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat jövőre, amiből elvileg 85 milliárdot béremelésekre szánnak, a többletpénzt olyan sikeresen elbújtatták a benyújtott költségvetési javaslatban, hogy az ellenzék és a sajtó sem találja annak forrását. Az biztos, miközben az Orbán-kormány az alapellátás megerősítését tűzte ki célul, erre a területre nagyságrendekkel kevesebbet tervez áldozni 2017-ben, mint a szakorvosi ellátás vagy a kórházi beavatkozások pénzügyi támogatására. A büdzsé alapján tovább tart a ködösítés az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az új fővárosi szuperkórház jövőjéről is – olvasható a nepszava.hu-n.

A kormányzati ködösítés a háttérintézmények megszüntetéséről vagy minisztériumi beolvasztásáról – folytatódik a tájékoztatás. A múlt csütörtöki kormányinfón ugyan az eddigi öt vitatott szervezet helyett már csak 2-3 ellenálló gócot emlegetett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, de ezek közt változatlanul ott van az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mint a hazai egészségügy egyik alapintézménye. A kérdés már csak azért is érdekes, mert egy múlt hét közepén rendezett szakmai konferencián Kiss Zsolt, a szervezet megbízott főigazgatója többször is hangsúlyozta, hogy az intézmény él, működik, és ezt tervezi a jövőben is. Nem mondta ki, de jelezte: küzdenek a megmaradásáért. Korábban ugyanakkor azok az információk erősödtek a sajtóban, hogy hiába érvelt az államtitkárság és valamennyi meghatározó szakmai szövetség az OEP önállósága mellett, a hivatal szakmai feladatai júliustól az egészségügyi államtitkárság alá tartoznak, a megmaradt kifizetéseket pedig egyelőre a nyugdíjfolyósító veheti át, hogy így egyben beolvadhassanak egy év múlva a Magyar Államkincstárba.

A hivatalos közlés szerint összesen 167 milliárd forinttal több jut 2017-ben az egészségügyre, mint az idén, de az államtitkár arra figyelmeztette az újságírókat, senki ne keresse ezt egy helyen, mert sokfelé szétszórva jelennek meg az ágazat kiadásai a költségvetési törvényjavaslatban. A büdzsé számaival ritkán dolgozóknak amúgy sincs egyszerű dolguk, mert a most benyújtott terv más szerkezetben tartalmazza az adatokat, mint a tavalyi büdzsé, így - noha nem lehetetlen, de - nem is egyszerű az adatok összehasonlítása – írják a Népszavában. Annyi segítséget azért adott Ónodi-Szűcs Zoltán, hogy nagyjából a többletpénz felét szánják béremelésekre, vagyis 80-85 milliárd jelenhet meg valamilyen formában az egészségügyben dolgozók számláján. Megismételte azt is, hogy a béremelések már az idén megkezdődhetnek, de azt még számolják, hogy a költségvetés tartalékaiból mennyit tudnak erre fordítani, melyik hónaptól lehet elindítani az egyébként is több lépcsőben, 3-4 évre szétosztani tervezett emeléseket. Arról sincs még végleges döntés, hogy egységes emelést kapjon mindenki, vagy a bértábla alján lévőknek többet adjanak.

A cikk folytatódik a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink