hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A dobogón: csoki, chips, sósrágcsa; pontszerzők a gyümölcsök

A magyar diákok negyede elégedetlen a súlyával, és tízből ketten legalább egyszer belekezdtek már valamilyen fogyókúrába – idézi egy a Debreceni Egyetem közreműködésével készült kutatásból a NOL.

Egy 1000 fiatal megkérdezésével készített reprezentatív vizsgálatot mutat be a lap, annak is azt a részét bőven, amiben a táplálkozásukról esik szó.

Így idézik például azt az adatot, hogy a válaszadók mindössze 12 százaléka fogyaszt naponta többször zöldséget, gyümölcsöt pedig 13 százalékuk. Megközelítőleg 40 százalékuk naponta egyszer eszik ilyesmit.

A húsok közül baromfi kerül a leggyakrabban az asztalra, azt a sertés követi, s utána a marha. A megkérdezettek több mint 60%-a  nyilatkozott úgy, hogy heti rendszerességgel fogyaszt baromfihúst, míg sertést megközelítőleg 10%-kal kevesebben.

A fiatalok valamivel több, mint 40 százaléka naponta iszik tejet és tejes italokat. A tejből készült fermentált termékek közül a sajt, a kefir és a joghurt fogyasztására a heti gyakoriság a jellemző (49,2% illetve 36,3%). A sajtkrém és a tejföl esetében a heti és a havi rendszerességgel fogyasztók aránya megközelítőleg azonos (30% körüli).

Sokan naponta nassolnak (35,5% naponta, míg 43,2% heti 1-3 alkalommal). A kedvenc nassolnivalók a csokoládé (60,8%), a különböző chipsek (43,0%), illetve az egyéb sós rágcsálnivalók (41,9%). Örvendetes, hogy ezen a listán rögtön a dobogós helyeket követően megjelennek a gyümölcsök is (39,3%) – olvasható a nol.hu-n.

 

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink