hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

„A félelem jó szervező erő”

Az Európai Unió koordinátort nevez ki az ebolaellenes harchoz, az USA gyorsreagálású belföldi egységet hoz ehhez létre, Nigériát pedig járványmentessé nyilvánították...

A leendő koordinátor – akinek megbízásáról megegyeztek az uniós külügyminiszterek –Brüsszelben, az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központjában dolgozik majd. A külügyminiszteri tanácskozáson elnöklő Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a kinevezendő személyről, illetve a feladatköréről egyelőre nem született végleges döntés.
Nevének elhallgatását kérve egy diplomata korábban úgy nyilatkozott, hogy bár az Európai Unió jogkörei egészségügyi kérdésekben, így a járványellenes fellépés terén is meglehetősen korlátozottak, a kérdésért felelős eseti munkacsoport mindennap összeül és egyeztet, folyamatos a koordináció és az úgynevezett bevált gyakorlatok megosztása az országok között. Mint fogalmazott: a félelem jó szervező erő, miután "mindenkin úrrá lesz".

A Pentagon egy 30 fős, gyorsan bevethető egészségügyi akciócsoportot hoz létre, amely képes lesz 72 órán belül az Egyesült Államok bármely pontján kezelésbe venni ebolás betegeket – jelentette be egy napal korábban az amerikai védelmi minisztérium. A novemberben felálló egység öt orvosból 20 ápolóból és kiképzőkből áll majd. A gyorsreagálású egység feladata a polgári egészségügyi személyzet kisegítése lesz. Az egység külföldön nem vesz majd részt az ebola elleni küzdelemben, így Nyugat-Afrikában sem, ahová 3900 amerikai katonát vezényelnek a járvány elleni küzdelemre.

Az Egészségügyi Világszervezet közben bejelentette – írja a PharmaOnline –, hogy Nigériában sikerült megállítani az ebolajárvány terjedését, pontosan 3 hónappal azután, hogy egy libériai utazó július 20-án behurcolta az országba. A fertőzött férfi 5 nappal később belehalt a betegségbe, de a tőle induló fertőzési láncban összesen 19-en betegedtek meg, akik közül heten meghaltak.

A WHO állásfoglalása szerint az igazoltan vagy gyaníthatóan ebolavírussal fertőzött beteggel való utolsó érintkezéstől számítva a maximális lappangási idő (21 nap) kétszeresének kell eltelnie új esetek megjelenése nélkül ahhoz, hogy a járvány végét ki lehessen jelenteni. Nigériában október 20-án telt le ez a 42 napos periódus, ami alapján a WHO deklarálta, hogy az ország mentes az ebolafertőzöttektől.

(forrás: MTI, PharmaOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink