hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A gengszterek is beszálltak az ebola-üzletbe

Az ebolafertőzés elterjesztésével fenyegetve zsarolják a cseh államot ismeretlen tettesek - közölte a cseh belügyminisztérium.

A zsarolók egymillió eurót követelnek az államtól azért, hogy elálljanak tervüktől. A követelt pénzt három részletben akarják felvenni - állította a rendőrség. "A zsarolók legfőbb célja a pánikkeltés" - mondta Zdenek Laube, az országos rendőrfőkapitány helyettese prágai sajtótájékoztatóján. A hatályos törvények szerint a zsarolókat akár 12 évre is rács mögé dughatják.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lakosságot megvédjük a zsarolóktól" - szögezte le Laube. Elmondása szerint a rendőrségen kívül az üggyel már a szervezett bűnözés elleni osztály is foglalkozik, s a kormány is. "Nagyon bonyolult ügyről és kommunikációról van szó" - jelentette ki Robert Slachta, a szervezett bűnözés elleni osztály vezetője.  A hatóságok az ügyet nemcsak zsarolásnak, hanem a lakosság biztonsága elleni fenyegetésnek is tartják, ami súlyosbító körülmény.

Vladimír Valenta tiszti főorvos nyilatkozata szerint nagyon valószínűtlen, hogy Csehországban mesterséges úton meg lehetne fertőzni a lakosságot Ebola-vírussal. "Az elszigetelt esetekre fel vagyunk készülve" - állt a nyilatkozatban.

Csehországban eddig három ebolagyanús esetet vizsgáltak ki, de végül egyik sem bizonyult fertőzésnek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink