hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A gyógyszereket is megviseli a kánikula

A hőség általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, illetve megváltoztathatja a hatásukat – figyelmeztet helyes tárolásuk tétjére az OGYÉI közleménye

„Alapvető szabály – írják  –, hogy egyetlen gyógyszert se tartsunk az ablakban, ne felejtsük az autóban, mivel ott könnyen károsodhat a hőtől.

Azon készítmények, amelyek csomagolásán nincs feltüntetve különleges tárolási körülmény, a gyógyszerminőséget monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak, így esetükben nem kell nagyon óvatosnak lenni.

Hűtőszekrényben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a gyógyszer dobozában elhelyezett betegtájékoztató nem tiltja. Ha ugyanis a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is.”

Ha egy gyógyszer színe, külleme, állaga megváltozott, nagyon porlik vagy elfolyósodik, akkor sem szabad felhasználni, ha a „dátum szerint még jó”. Ezek a változások a hatás módosulására is utalhatnak.

Egy-egy gyógyszer tárolásához  legjobb tanácsadó a dobozhoz adott saját betegtájékoztatója. Ha azt már elvesztette volna, elolvashatja az interneten, az OGYÉI honlapján.

(forrás: OGYÉI)

cimkék

hirdetés

Könyveink