hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A kórházak is felléphetnek

Az idős embereket gondozó intézmények is perelhetik az ellátási költségeket nem fizető gyerekeket vagy hozzátartozókat, írja az mno.hu.

„Olyan idős személyek esetén, akiknek a szociális ellátásáról akár állami, akár egyházi fenntartású intézmények – nem térítésmentes szociális ellátás juttatásával – gondoskodnak és az idős személy az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni, a ki nem fizetett térítési díjat követelni lehet a szülője iránt tartásra kötelezhető nagykorú gyermektől” – idézi a hírportál azt az Országgyűlés elé terjesztett javaslatot, amely az új Polgári Törvénykönyvet módosítaná.

Az mno.hu megkeresésére Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke elmondta: a térítéses ellátásokat jogszabályok rögzítik, amelyek világosan rendelkeznek arról, mikor kell fizetni. Így egyrészt annak kell a zsebébe nyúlnia, akinek nincs ellátásra jogosító jogviszonya. Ilyen eset állhat fenn, ha valaki külföldi állampolgár, vagy az Európai Unión kívül olyan országból jött, amelynek nincs megállapodása hazánkkal. Ilyenkor teljes térítési díjat kell fizetni az egészségügyi ellátásért.

A teljes cikkért kattintson az mno.hu-ra.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink