hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A meglévő kórházakra koncentrálnának?

Elavultak a budapesti kórházak – írja a Magyar Idők. Lesz szuperkórház, vagy sem? Érdemes lenne felújítani az intézményeket? A cikk próbálja a nyilatkozatok alapján feltérképezni a jövőt.

A fővárosi kórházak háromnegyede 1980 előtt, majdnem harmada pedig még az 1800-as években épült, miközben Nyugat-Európában egyre jellemzőbb, hogy húsz-harminc évenként új épületbe költöztetik a kórházakat. Egyrészt mert elavul az orvostechnológia, másrészt mert az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium-törzsek úgy megtelepednek az intézményekben, hogy néha nincs más megoldás a kiirtásukra. Az elmúlt években az országban 440 milliárd forint jutott egészségügyi beruházásokra, ennek azonban alig 13 százalékát használhatták fel a központi régióban. Az épületek rendkívüli módon elavultak, ezért inkább azok átalakítását, felújítását, semmint egyetlen új kórház felépítését javasolja a szaktárca – olvasható a Magyar Időkben.

Nem presztízsberuházásra, hanem a lakosság igényeinek kielégítésére van szükség – így fogalmazott a fővárosi egészségügy átalakítására vonatkozó tervekkel kapcsolatban az egészségügyi államtitkár a közelmúltban egy konferencián. Ónodi-Szűcs Zoltán ezzel arra utalt, hogy bár több mint egy éve jelentette be Rogán Antal, még mint a Fidesz frakcióvezetője, hogy egy minden szempontból XXI. századi új kórház épül a Budapesten, az építkezés, illetve a fővárosi egészségügy átszervezésével megbízott Cserháti Péter miniszteri biztos és csapata számos szempontból előnyösebbnek tartaná, ha nem egy szuperkórház épülne, hanem a meglévő intézményeket újítanák fel az erre szánt pénzből.

Indokoltnak látszik a lap munkatársa szernit ezen elgondolkodni már csak azért is, mert – mint arról Cserháti Péter a lap értesülései szerint ugyanazon a rendezvényen beszélt – a fővárosi kórházak összességében rossz állapotúak: az épületek 75 százaléka 1980 előtt, 28 százaléka pedig még az 1800-as években épült. 1990 és 2007 között egyetlen állami kórházberuházás volt, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet kapott új épületet és mindössze négy kórház jutott nagyobb fejlesztési forráshoz. Ennek oka, hogy az elmúlt években az egészségügyi beruházásokra fordított mintegy 440 milliárd forintnak alig 13 százaléka jutott a közép-magyarországi régióra. Ehhez képest – mint a biztos elmondta – Nyugat-Európában húsz-harminc évenként kiürítik a kórházakat, egyrészt, mert elavulnak orvostechnológiai szempontból, másrészt, mert a szuperbaktérium-törzsek úgy megtelepednek az intézményekben, hogy néha nincs más megoldás a kiirtásukra, mint a bontás.

 

 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink