hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A tudatosabb nők védelmi pénzt fizetnek orvosuknak

Egy a Corvinus Egyetemen tartott, a nőgyógyászatban fizetett hálapénz kérdését körüljáró, új szempontokat is felvető minikonferenciáról számol be az Index.

A hálapénz szempontjából sem mellékes, hogy a szülészeti-nőgyógyászati osztályokon Magyarországon jellemzően férfiak látnak el nőket, szemben például a teljesen eltérő nemi arányokkal működő észak-európai intézményekkel - írják. „Az általános egészségügyi korrupcióhoz vezető sok hiány között ott van a nő saját szülőképességébe vetett hitének hiánya is” – idézik Görbicz Adria bábát, aki szerint ezért leginkább a szülés kórházakban uralkodó betegségmodellje felelős.

A minikonferencia házigazdája, a Corvinuson működő Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központot vezető Hadas Miklós szerint sajátos, hogy a kiszolgáltatott nők még jelentős összegeket is fizetnek azért, hogy az ő szempontjaik iránt többnyire nem túl érzékeny férfiak „vezessék le” a szülést, amit jellemző módon még teljesen komplikációmentes esetben is kóresetként tartanak számon.

Pedig a hálapénzkutatók szerint az orvos szakértelme mellett az egészségügyi személyzet attitűdje a legfontosabb a betegeknek, a paraszolvenciával ezt szeretnék sokan kedvező irányba befolyásolni. A CEU-n a témából doktorit író Fernezelyi Borbála szerint sok tudatosabb, felkészültebb nő tulajdonképpen éppen azért fizet az orvosoknak, hogy békén hagyják. Annak érdekében, hogy a szülést ne az orvos indítsa el a számára megfelelő időpontban, ne legyen császármetszés, ha az nem feltétlenül szükséges, esetleg elkerülhessék a magyar ellátásban indokolatlanul, rutinként alkalmazott gátmetszést, gyakorlatilag védelmi pénzt fizetnek választott doktoruknakolvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink