hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A zene (olykor) beteggé tesz

Beszélnek vonósokról, akiket gerincproblémáik még cipőfűzőjük bekötésében is gátolnak, trombitásokról, akiknek tönkrement rekeszizmuk miatt pelenkát kell hordaniuk – írja a zenészek foglalkozási betegségeiről a Fidelio.

A hegedűsök nyakán vöröslő foltok, a vonósoknál, gitárosoknál a húrt lefogó ujjak felhólyagosodása aprócska esztétikai hiba azokhoz a károkhoz képest, amelyeket a hosszú órákon át egy helyben ülés, a hangszer tartásából következő természetellenes póz okoz. Ez mindegyik hangszercsoportra igaz, gondoljunk csak a hegedű és fuvola végletesen aszimmetrikus, gerincet megterhelő tartására - írják. - A kéz extrém igénybevételének következtében bekövetkező károk közül az ínhüvelygyulladás a legismertebb és a legbrutálisabb, de a huzamos megerőltetés következménye lehet az ízületekben megjelenő meszesedés is. A fúvósoknak mindezek mellett másfajta nehézségekkel is szembe kell nézniük a nagyfokú légző-rendszeri és keringési terhelés miatt. A fejben, a szájban az átlagosnál jóval nagyobb atmoszféranyomás van jelen - képzeljük el, milyen lehet napi 8 órában lufikat fújni. Ha egy fúvós hajlamos a megbetegedésekre, és nem fordít figyelmet teste karbantartására, a tüdőtágulás, szívnagyobbodás, a légzőizomzat károsodása mellett az amúgy is romlandó fogazat kihullásának a kockázata is megnő.

A fokális disztónia minden zenész rémálma: az akaratlagos mozgásirányítás központi idegrendszeri zavara évekre távol tarthatja a zenészt a színpadtól. A probléma fúvósoknál az arcizmokban jelentkezik, vonósoknál, billentyűsöknél a kéz mozgásai válnak irányíthatatlanná. Kialakulásának okairól megoszlanak vélemények, egyesek szerint genetikai adottságok, mások szerint lelki tényezők, stressz, a megerőltetés, de akár a repertoár változása is szerepet játszhat. Spontán javulás nem lehetséges, a gyógyulás akár évtizedekig is elhúzódhat – olvasható a fidelio.hu-n.

(forrás: Fidelio)
hirdetés

Könyveink