hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Abraham Lincoln: ha ma lőtték volna le, jók lennének a kilátásai

A merénylet 150. évfordulója alkalmából a NOL feleleveníti azt az orvosi vitát, miszerint Abraham Lincoln ma túlélné-e azt a  fejlövést, amibe akkor másnapra belehalt.

Arról, hogy Lincoln ma túlélhette volna-e a merényletet, évek óta vitatkoznak a szakértők – emlékeztet a lap. A boncolási jegyzőkönyv szerint a gyilkos golyó Lincoln nyakszirtcsontja középvonalától három centiméterre balra hatolt be, az agy bal felén haladt végig, de valószínűleg sem az agytörzset (amely a légzésért felel), sem pedig az elülső homloklebenyt (amely az érzelmi és értelmi képesség központja) nem érte el. Lincoln több mint nyolc órát szenvedett a halála előtt, márpedig ennyi idő alatt a mai technikai körülmények között elvileg meg tudták volna menteni az életét.

A csodálatos túlélésre egy amerikai képviselőnő az élő bizonyíték. Gabrielle Giffordst 2011 januárjában lőtték fejbe az arizonai Tucsonban, amikor egy gyűlésen egy fegyveres férfi lövöldözni kezdett. A bal szeme alatt hatolt be a golyó és haladt végig az agyának a bal felén. Giffords nemcsak túlélte, hanem 2011. november végére visszanyerte a beszédképességét is.

A marylandi egyetem orvosi fakultásán még 2007-ben alakult ki egy kisebb vita arról, hogy a jelenkori módszerekkel megelőzhető lett volna-e Lincoln halála. Az egyetemi traumatológia egyik sebésze, Thomas Scalea szerint bár az agysérülések hatása kiszámíthatatlan, Lincoln nagy valószínűséggel túlélte volna a merényletet. Szerinte ugyanis a lövés nem okozott halálos sérülést. Ha ma esik merénylet áldozatául, megmenthették volna, bizonyos, hogy kognitív képességei birtokában marad, mert a golyó nem károsította agyának frontális lebenyét (amely a nyelv, érzelmek és problémamegoldás központja). Az biztos, hogy a gyógyulása azonban hónapokat vett volna igénybe, és az sem biztos, hogy megfelelően tudott volna kommunikálni – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink