hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Afrikában egyelőre az ebola az erősebb

Ez az eddigi legkiterjedtebb ebolajárvány; ekkora területen, illetve ennyi áldozatot még nem követelt a vírus, mint most Afrikában – írja összefoglalójában a Népszava.

Márciusban először Guineában tört ki a járvány, s gyorsan terjedt tovább a szomszédos Sierra Leonéba és Libériába – idézik fel. Július közepéig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint legalább 660-an vesztették életüket a vírus következtében. Ha valaki megbetegedik az ebolában, túlélési esélye mindössze tíz százalék. Egyelőre nem találták fel az ellenszerét.

Nemzetközi orvosszakértők is segítséget próbálnak nyújtani a járvány megfékezésében. De őket sem kíméli a halálos vírus, hétvégén ugyanis egy 33 éves amerikai orvos vesztette életét az ebola nyomán. Bart Janssens, az Orvosok Határok Nélkül szervezet részéről azt közölte, munkatársaik egyre kevésbé bírják energiával a megbetegedettek ellátását: 300 szakemberükkel próbálnak segítséget nyújtani, de elérték kapacitásuk határait.

Szakértők szerint a vírus terjedésének a legfőbb oka: sokan az áldozatok temetési szertartása során betegednek meg, például akkor, amikor megmossák vagy átölelik a holttestet. Erről a rituáléról a helyiek nem hajlandóak lemondani. Sokszor nem is jelentik be a hatóságnál a megbetegedéseket, így az áldoztatok valós száma jóval magasabb lehet a közöltnél.

Stephan Günther, a trópusi megbetegedésekkel foglalkozó hamburgi Bernhard Nocht Intézet szakembere szerint Európában egy hét alatt sikerülne megfékezni a járványt, a kontinensen ugyanis sokkal szigorúbbak az egészségügyi előírások – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink