hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Aki elment, miért is jönne vissza?

Pillanatnyilag nincs gazdasági racionalitása annak, hogy belátható időn belül megálljon, vagy akár lassuljon a magyarországi munkaerő-migráció – írja a Világgazdaság.

A visszatérők arányáról például a német statisztikákból azt lehet látni, hogy a Németországban adott évben regisztrált magyarok kevesebb mint negyven százaléka jön vissza, míg arányuk 2008–2009-ben még több mint 50 százalék volt.
Ez is azt mutatja, hogy „ha a migráció egyszer elindul, nehéz megállítani” – mondja Hárs Ágnes, a Kopint-TÁRKI vezető kutatója. Minél többen élnek kint, annál több a tapasztalat, a kapcsolat, amely másokat is hozzásegíthet a beilleszkedéshez, az elhelyezkedéshez egy idegen országban.

A kutató nem tartja reálisnak, hogy a Magyarország a közeljövőben képes lesz hazavonzani a migránsokat. „Aki elment, az megfizette a távozása árát, mindenféle értelemben. Jelen pillanatban pedig sem a magyar gazdaság, sem a szociális ellátórendszer, sem a közhangulat nem olyan, ami vonzó lehetne. Nincsenek munkahelyek, beruházások, nincs gazdasági növekedés, és nincs igazán kilátás sem arra, hogy ez hamarosan megváltozna” – idézik a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink