hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Áldás volt a parlagfű a szegény állami hivatalnak

A parlagfűmentesítésre felajánlott adóforintok botrányos kormányzati lenyúlásának hátterét mutatja be cikkében a hvg.hu.

A lap felidézi, hogy a 177 ezer adózó egyszázalékos felajánlásaiból a védekezésre összejött 1,1 milliárd forintot – amelyet többek között rezsire, ezüstmetál cipőtisztító gépre, diplomatatáskákra, rakatnyi mobilra és irodaszerre költöttek el –, a tárca már visszacsoportosította, változást ígér és sajnálkozik.

A hvg.hu-nak több, a parlagfűpénz felhasználását és a jelenlegi védekezési rendszert belülről ismerő belső forrás most arról is beszél: azért volt „gyakorlat” a több millió allergiás érdekében felajánlott pénz felélése, mert megfelelő források híján lehetetlen körülmények között dolgoznak, sokszor várva arra, hogy beessen olyan összeg, ami a túlélést biztosítja.

„... nagyon egyszerű azt mondani, hogy ’jaj, miért vettek táskát, meg laptopot ebből a pénzből’. Értse meg, nincs más. Az elmúlt években minden csak rohad, pusztul. Fejlesztésre egyedül a parlagfűpénz van, illetve már csak volt” – írta le a hvg.hu-nak a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság egyik munkatársa.

Konkrét példát is hozott rá. „Mondjuk a parlagfűpénzből vettünk egy raklapnyi fénymásoló papírt, ami az éves teljes szükségletet fedezte. Hihető, hogy valóban kell a parlagfüves témához is, de nyilván nem ennyi. De ez is a túlélés, az ügyeskedés része”. Mert mint mondta: „úgy vártuk a parlagfűpénzt, mint a Messiást”. „Minden szakterület arról álmodozott, hogy majd mennyit tud leszakítani a megye számára megadott keretből. Azon ment az agyalás, hogyan lehet megideologizálni, hogy az adott beszerzésnek mi köze van a parlagfűhöz” – idézik.

A cikk később kitér arra is, hogy a terüelten miben látnák a megoldást. A lap forrása úgy fogalmazott, „ha embereket adnának”, akik a pollenszezonban "kimennek területre, jegyzőkönyveznek helyrajzi szám pontossággal, majd feltöltik az adatokat a parlagfű információs rendszerbe”. Ez nemcsak irtózatos munka, hanem a földhivatali kollégák „menet közben” maguk is allergiásak lesznek, hiszen folyamatosan magas pollenkoncentrációban dolgoznak. „Ennek ellenére a járási földhivatalok mezőgazdászai nálunk talán egyszer kaptak védőfelszerelést.  Szó szerint taknyuk-nyáluk egybefolyik, de annyit nem sikerült elérni, hogy valami pluszjuttatásból legalább a beszedett gyógyszereik árát megkapják” – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink