hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Álomkór-irtás: már folyik a visszaszámlálás

Az álomkór végleges eltüntetésében segíthet egy egyszerű és olcsó csapda, az új módszer hatására hamarosan 90 százalékkal csökken a cecelégy-populáció – írja a NOL.

A betegséget egy a cecelégy által hordozott parazita okozza, amely a véráramba jutva fertőz. Az álomkór tünetei napokon belül jelentkeznek, úgymint fejfájás, láz, izomfájdalmak, görcsök, indokolatlanul nagy alvásigény (a beteg evés közben is képes elaludni), személyiségzavar, zavaros beszéd – idézi fel a lap. Korai diagnózis esetén a betegség jól kezelhető és maradéktalanul fel lehet gyógyulni belőle, de orvosi segítség nélkül a beteg meghal.

A legutóbbi nagy járvány a 90-es években tört ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint minden évben körülbelül 300 ezer ember fertőződött meg. A halottak száma bizonytalan, mivel sokakat nem diagnosztizáltak.

Mostanra azonban nyugodtan pancsolhatnak a helyi gyerekek az észak-ugandai Anyau folyó sekély vizében, nem kell attól tartaniuk, hogy egy légycsípés miatt komoly betegséget kapnak el. Védelmükről egy a parttól alig 50 méterre kifeszített kék vászon gondoskodik, amely erősen elüt a környezetétől. A vászon nemcsak az emberi tekintetet vonzza, hanem a cecelegyet is, amelyek belerepülnek a számukra észrevehetetlen, rovarölő szerrel bekent fekete hálóba, s három percen belül elpusztulnak.

A módszer annyira olcsó és hatékony, hogy az elmúlt hat hónapban 35 ezer ilyen csapdát helyeztek el Észak-Uganda nyugat-nílusi régiójában a sekély vizek mentén. A projekt kitalálója és kivitelezőbe a Liverpool School of Tropical Medicine kutatócsoportja, mely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megszabadítja a világot az álomkórtólolvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink