hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Az államtitkár "munkabékét" jósol

A hirado.hu-n olvasható az államtitkár véleménye kórházügyekről, béremelésről, egyebekről.

Még idén elkezdik kidolgozni az egészségügyi intézményrendszer átalakításának koncepcióját. Olyan szabályozás kell, hogy ne az intézmények érdekei, bevételi szempontjai vezényeljék az ellátást, hanem a lakosság igényei – idézi Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Kossuth Rádióban elhangzott nyilatkozatát a hirado.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője szerint az információk tekintetében ma olyan hatalmas az aszimmetria a beteg és az orvos között, hogy utóbbi el tudja érni, ami a kirakatban van, és azt a páciensek „megvásárolják”. Egy amerikai vizsgálat is azt mutatta, hogy ha egy területen kevesebb beteg jut az egészségügyi szolgáltatóra, illetve az orvosra, akkor a bevétel érdekében gyakrabban hívják vissza őket – olvasható a hírportálon. Ha egy fizetős helyen is megtalálható ez a fajta anomália, akkor hogy lehetne olyan szabályokat hozni, amely sérti a szereplők érdekeit – tette fel a kérdést Ónodi-Szűcs Zoltán, majd hangsúlyozta, olyan szabályozás kell tehát, amely figyelembe veszi a bevételi lehetőségeket, úgy, hogy az intézmények közben kiszolgálják a lakosságot.

Akármennyit tesznek a rendszerbe, mindig lesz hiány, ez a libikókajáték huszonöt éve zajlik. Ahhoz, hogy ez megszűnjön együttműködő kórházak kellenek – most még nem együttműködőek – mondta továbbá a szakpolitikus.

Az orvosbárókról azt mondta, az erről szóló cikkeket nem kívánja kommentálni, hogy vannak-e ilyen személyek vagy sem, nem őt kell megkérdezni, nem ő tett ezzel kapcsolatban állításokat. Minden rendszer úgy működik azonban, ahogy a szabályai diktálják – ha a döntéseket a kórházakon belül hozzák meg, akkor azok nagyrészt az ő érdekeiket tükrözik – olvashaató a hirado-hu-n. A cikk foolytatásáért, melyben a kancellária rendszerről és a béremelésről is szó esik, kattintson a hírportálra.

(forrás: hirado.hu/Kossuth Rádió)
hirdetés

Könyveink