hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az Amerikába induló turistáknak adott ki figyelmeztetést az ÁNTSZ

A különösen a terhes nőkre veszélyes, szúnyogcsípések révén fertőző Zikavírusra hívja fel a Dél-, illetve Latin-Amerikába utazók figyelmét honlapján az ÁNTSZ.

A várandós nőkre különösen veszélyes vírus okoz megbetegedéseket Dél-, illetve Latin-Amerika egyes részein, ezen belül különösen Brazíliában – írja honlapján a tisztiorvosi szolgálat. – A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Az ÁNTSZ felhívja a térségbe készülők figyelmét a kockázatra, különösen azért, mert a téli időszak számít a dél-amerikai utazások csúcsszezonjának. A jellemzően szúnyogok által terjesztett ún. Zikavírus ellen nincs védőoltás, emiatt is elengedhetetlen a szúnyogcsípések elleni védekezés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Amerikai Regionális Irodája a térségre figyelmeztetést adott ki.

Az elmúlt két hónapban a brazíliai egészségügyi hatóságok az országban kialakult nagy kiterjedésű Zikavírus-járvánnyal időben és térben összefüggően nagyszámú, ún. microcepháliával született újszülöttet regisztráltak. A microcephalia egy olyan veleszületett rendellenesség, ami az agykoponya rendellenesen kis méretével és általában szellemi fogyatékossággal jár. Az egészségügyi hatóságok Brazíliában a múlt év végéig 2900-nál több microcephaliás újszülöttet jelentettek, ami lényegesen több a megszokott évi 150-200 esetnél. Az országban folyó vizsgálatok előzetes eredményei szerint a terhesség első 6 hónapjában történt anyai Zikavírus fertőződést követően magzati károsodás alakulhat ki, fennáll a mikrocephalia és egyéb veleszületett rendellenességek kialakulásának a veszélye.

A Zikavírus fertőzések 80 százaléka tünetmentesen zajlik, illetve jellemzően enyhe, magától gyógyuló, 4-7 napig tartó lázas, kiütéses betegséget okoz. A betegség legfőbb tünetei a láz, fejfájás, gyakran az arcon kezdődő és a törzsre továbbterjedő kiütés, amit kötőhártya-gyulladás és ízületi fájdalom követ. A vírus magzatkárosító hatása a jelenleg zajló brazíliai Zikavírus-járvány kapcsán merült fel – olvasható az antsz.hu-n.

 

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink