hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megállapodások az egészségtudatos táplálkozásért

A közepes méretű élelmiszeripari vállalatokat a rövidesen megnyíló 100 milliárd forintos keretösszegű pályázat is segíti, közölte az Élelmiszer Online.

Még az idei évben kiírhatják a közepes méretű élelmiszeripari vállalkozások számára a pályázatot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) – jelentette be Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

„A kamara kiemelt célja, hogy segítse a fogyasztókat a tudatos élelmiszerválasztásban, és ezáltal hozzájáruljon a lakosság egészségi állapotának javításához, ehhez pedig támogatni kell az egészségtudatos táplálkozást segítő élelmiszerek fejlesztését” – mondta Győrffy Balázs. A kitűzött célok elérése érdekében a NAK együttműködési megállapodást kötött a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével (MDOSZ), valamint a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform Egyesülettel.

Győrffy Balázs a két szervezettel elkezdett közös munka várható eredményei között megemlítette a hazai és a nemzetközi elvárásokhoz, valamint az egészséges táplálkozás kihívásaihoz alkalmazkodó élelmiszerek megjelenését a hazai üzletek polcain, amelyek hozzájárulhatnak a magyar fogyasztók egészséges és kiegyensúlyozott élelmiszer-fogyasztásához.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta: a mintegy 1300 dietetikust és táplálkozástudományi szakembert tömörítő, 25 éves múltra visszatekintő szervezet elsődleges célja a lakosság egészségi állapotának javítása, illetve tagjainak naprakész információkkal történő ellátása. A szövetség dolgozta ki az új, magyar, felnőttek részére szóló táplálkozási ajánlást, az Okostányért, és a gyermekek részére is folyamatban van a táplálkozási ajánlás elkészítése.

A TÉT Platform Egyesület 10 éve alakult, fő feladata az elhízás és a túlsúly elleni küzdelem, valamint a testmozgás népszerűsítése – mondta Pilling Róbert, a szervezet kommunikációs és operatív vezetője. Hozzátette: fontos szerepük volt az irányadó napi beviteli értékjelölés (INBÉ) kidolgozásában. A TÉT Platform Egyesület emellett nemrégiben átfogó, reprezentatív felmérést készített a hazai fogyasztók táplálkozással és élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteiről, amely komoly segítségül szolgál a tudatformáláshoz, írja a lap.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Könyveink