hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az egészségügyet nem adják

Milyen változásokat hozhat (mások mellett az egészségügyben), ha Amerika és Európa aláírja a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Egyezményt – erről ír a VS.hu.

A megállapodás egyik leglényegesebb része a szolgáltatásokra vonatkozó szabályozás harmonizálása lenne annak érdekében, hogy a szolgáltató szektor szereplői (az EU-ban ez az úgynevezett „tercier szféra” adja a munkahelyek 60 százalékát mára) minél szabadabban működhessenek mindkét oldalon.

Ennek érdekében az EU el szeretné érni, hogy az Egyesült Államokban megszűnjenek olyan speciális előírások, mint például, hogy bizonyos szolgáltatásoknál limitálják a nem amerikai cégek számát, vagy a kikötők üzemeltetését megtilthatják külföldi szolgáltatóknak. Ha létrejön az egyezmény, akkor egy sor szakmában (ügyvédek, mérnökök, könyvelők, bankszakemberek) sokkal könnyebbé válhat az egyes, végzettséget igazoló oklevelek elismerése. Az EU számára kifejezetten stratégia cél a telekommunikációra, a postai szolgáltatásokra, a pénzügyi szolgáltatásokra és a tengeri szállításra vonatkozó előírások egységesítése, hogy ez a piac megnyíljon az Egyesült Államokban az európai versenytársak előtt is.

Kifejezetten fenntartanák azonban a tagállami szabályozás (így a korlátozások, védelem) lehetőségét a tévék, rádiók, filmkészítés, a közoktatás-, közegészségügy, a szociális ellátások, idősgondozás, valamint a vízfelhasználás esetében. Ezekben az esetekben bármely uniós tagállam akár teljes tiltást is vállalhat külföldi cégek számára, vagy meghatározhatja mely területekre enged be ilyenket, vagy éppen milyen közszolgáltatások esetében hoz tiltást – olvasható a vs.hu-n.

(forrás: Vs.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink