hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

„Az új rektornak nem szükséges mindent megváltoztatni” FRISSÍTVE

Ma szavaz a Semmelweis Egyetem Szenátusa az új rektor személyéről. A leköszönő Tulassay Tivadar három cikluson keresztül igazgatta az intézményt. Megüresedő székére egyedül Szél Ágoston, a jelenlegi általános rektorhelyettes pályázott.

A szenátusi szavazást és a miniszteri ellenjegyzést követően a nyár elején, Semmelweis napon iktathatják be az új vezetőt. Szél Ágoston közel negyven oldalas pályázatának anyagát csak a mai szavazás után hozzák nyilvánosságra, így elképzeléseit a "Semmelweis Egyetem Újság" egy korábbi írása segítségével idézzük meg:

„Hatalmas szellemi tőke van a birtokunkban, amelynek segítségével a gazdasági-finanszírozási nehézségek ellenére is úrrá tudunk lenni azokon a kihívásokon, amelyek az oktatás, kutatás és betegellátás klasszikus triászát érintik – indokolta óvatos bizakodását a rektorjelölt, aki ezzel együtt számba vette a bizonytalanságot okozó tényezőket is. Ezek közé tartoznak a többi közt az egészségügy struktúraátalakításának kérdőjelei és az elfogadott felsőoktatási törvény ma még ismeretlen végrehajtási rendeletei. A gazdasági nehézségekkel együtt ezek állandóan változó, egyre nehezedő külső környezetet jelentenek.

Dr. Szél Ágoston szerint az egyetem számára elengedhetetlenül fontos, hogy az intézmény a jövőben a közös cél érdekében összehangolja az erőforrásait és mozgósítsa a tartalékait. Erre példaként említette egyebek mellett a hat kar közti szorosabb oktatási együttműködést, közös képzések indítását, és az idegen nyelvű oktatás kiterjesztését. A rektorjelölt pályázatában az olvasható, hogy jobban kell megszervezni a karok közötti átoktatást, és jobban kell kihasználni a közös értékrendben és tematikai kapcsolatokban rejlő lehetőségeket. A felsőoktatásba felvehető hallgatói létszámváltozás elkerülhetetlenné teszi az építőkockák jobb csoportosítását.

Szél ÁgostonDr. Szél Ágoston kitért arra, hogy az együttműködés a kutatómunka területén is kiemelten fontos. Pályázatában arról ír, hogy a kutatóegyetemi cím és az ahhoz társuló összetett kutatási program végrehajtása során nyilvánvalóvá vált, hogy a viszonylag nagyszámú, de elaprózott kutatócsoport sokkal hatékonyabban végezhet nemzetközi szintű kutatómunkát akkor, ha az egyetemen belül nagyobb, jól körülhatárolt kutatóhálózatba kapcsolódva, koordináltan tevékenykedik. Ebben a törekvésben megint csak a karokon átívelő kutatóhálózatok és a karok feletti pályázati célkitűzések megvalósítását látja megfelelő eszköznek.

Ugyancsak fontosnak tartja a kutatói hálózat személyi állományának minőségi javítását, melynek része, hogy haza kell hívni a külföldön dolgozó kutatókat. Ezzel együtt – álláspontja szerint – jobban kell támaszkodni a hazai forrásokra is: akár már a gimnáziumokban fel kell kutatni és az egyetemre hozni a legjobb képességű diákokat, ezután pedig pályájukat aktív tehetséggondozással segíteni. Egy ilyen stratégia elemei már évtizedek óta megvannak az egyetemen, a következő időszakban ezek egységbe rendezése és volumenük növelése létrehozhat egy sajátosan a Semmelweis Egyetemre jellemző minőségi kutatói életpályamodellt – összegezte a rektorjelölt. Álláspontját személyes példája is erősíti: 11 éves korában határozta el, hogy anatómus és kutatóorvos lesz, most 57 éves és célját elérve egész pályáját a Semmelweis Egyetemen töltötte.

A jövendő mesterei a múlt tanítványaiból születnek. Ha nem egy emberöltőben, hanem az emberek sokaságában gondolkodunk, akkor van ennek egy csodálatos üzenete, és magasztos dolog ebben a folyamatban egy láncszemnek lenni. Nem tudom, hogy van-e szebb hivatás, mint tanárnak lenni, ráadásul az orvosi pályán, ahol ehhez még a betegellátás is kapcsolódik –fogalmazott. Dr. Szél Ágoston értékelése szerint – aki laborvezetőként, tanszékvezetőként és bizottságok elnökeként, kari vezetőként, valamint a Doktori Tanács elnökeként is tevékenykedett az elmúlt évtizedekben – pályázata szellemiségében benne van az a több mint harminc év, amióta az egyetemen dolgozik.

Az egyetemet közel negyedévezredes hagyományai és kitűnő oktatói tették kiválóvá. A rendszerváltást követő időszak során kiváló rektorok irányítása alatt formálódott modern felsőoktatási intézménnyé. Az új rektornak nem szükséges mindent megváltoztatni. Nem érzem magam forradalmárnak. Amit át kell vennem megválasztásom esetén, az alapvetően jó, és ezt az irányt kell tartani. Ehhez nem forradalmár kell, hanem egy integratív személyiség, aki a romló gazdasági körülmények között is egyben tudja tartani azt, amit elődei felépítettek. Ez egy nemes és nehéz feladat – mondta a rektorjelölt, aki azt ígéri, hogy megválasztása esetén biztosan nem lesznek nagy meglepetések, drámai átalakítások. Kiigazításokra, finomhangolásra szükség van, arra azonban semmiképpen nem, hogy fenekestül felforduljon az egyetem – közölte.

Dr. Szél Ágoston a rektori pályázatában arról is ír, hogy mivel az egyetem hazai és nemzetközi környezetében várhatóan a következő években is válságjelenségekkel kell számolni, kiemelten fontos az intézmény stabilitása. A munkahely, a hivatás, a mindennapi élet szerves része, ha sikerül stabil intézményi feltételeket fenntartani, az a bizonytalan környezetben felértékelődik. Ezzel összefüggésben jelezte, hogy a következő időszakban ki kell dolgozni a dolgozók különféle tevékenységeire vonatkozó komplex teljesítménymérés és összehasonlítás lehetőségét. Az ilyen irányba mutató törekvések már megkezdődtek, és nemcsak a mennyiségi mutatók, hanem a minőségi szempontok érvényesülését is el kell érni.

Határozottan és gyorsan az egész egyetemen egységesen bevezetné az oktatók hallgatói véleményezését és erre karokon átívelő szabályzatot kidolgozna ki. Ezt azzal indokolta, hogy a legjobb hallgatói érdekelt­séget az biztosítja, ha a véleményük érzékel­hetően beépül az egyetemi döntéshozatali folyamatba.

A rektorjelölt a képzés tartalmi innovációjára is kitért pályázatában. Szerinte a klinikai képzés, de az egész egyetem működése szempontjából komoly hiányosság a klinikai onkológia, az infektológia, a reumatológia és a nukleáris medicina hiánya.

Úgy látja: a színvonal megőrzése érdekében meg kell teremteni annak feltételeit, különösen személyi és technikai hátterét, hogy az oktatók és a klinikum óriási leterheltsége mellett is könnyen hozzáférhetőek legyen a kommunikációs platformok. Ez a célkitűzés elsősorban infrastrukturális, illetve logisztikai fejlesztéseket igényel.

Az oktatással kapcsolatos feladatok közt emlékeztetett arra, hogy az új felsőoktatási törvény értelmében a Semmelweis Egyetemen is létre kell hozni Tanárképző Intézetet. Ennek helyszínéül – a pedagógusképzés miatt – logikusan adódik a TSK, de az intézet feladatköre karokon átívelő kell legyen. A feladatok közt említette továbbá az e-learning tananyagválaszték bővítését és a belső ösztönző rendszer kidolgozását. Hosszú távon a Semmelweis Egyetem Európa vezető egyetemeihez való csatlakozásának egyik alapfeltétele az e-learning professzionális használata, mely széleskörű piaci nyitást tesz lehetővé és jelentős bevételi forrást biztosíthat az egyetem számára – olvasható a dokumentumban.

Dr. Szél Ágoston kiemelte, hogy a Semmelweis Egyetem nemcsak Magyarország, hanem hosszabb távon a régió, illetve az egész Európai Unió egyik vezető betegellátó intézményévé kíván válni: a szervezeti kiválóság, és ennek kulcsát jelentő nemzetközi szinten elismert klinikai teamek tudatos építésével, valamint a nagy formátumú, iskolateremtő klinikusok utánpótlásának folyamatos biztosításával, és a tehetséggondozás eszköztárának rendszerszerű alkalmazása segítségével. Ez a kiváló szervezeti teljesítmény az orvosszakmai, szervezeti és gazdasági stabilitás együttes fenntartásával, valamint az oktatás, gyógyítás, kutatás hármas alapfeladatának egységben kezelésével érhető el – tartalmazza a rektori pályázat, mely szerint a betegellátás területén kitörési pontot elsősorban a közfinanszírozáson felüli egyéb források fokozott bevonása, valamint a belső hatékonysági tartalékok felszabadítása és az erőforrások ellátó-intézmények közötti újraallokálása jelentheti. Pályázatában rögzítette azt is, hogy ha anyagilag még nem is lehetséges, legalább a szakmai megbecsüléssel, elismeréssel kell biztosítani a feladatok szakszerű ellátását a betegágyak mellett.”

(FRISSÍTÉS: Csütörtök délután az egyetem szenátusa egyhangúan támogatta Szél Ágoston rektori kinevezését.)

(forrás: Semmelweis Egyetem Újság)
hirdetés

Könyveink