hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Bemutatják a halálos fogyasztószert

Az internetről jelenleg is beszerezhető DNP hatóanyagú mérgező „fogyasztószert” mutatja be a tisztiovosi szolgálat honlapján az Országos Közegészségügyi Központ.

A DNP régóta ismert, először a hadászatban használták robbanó tulajdonsága miatt, majd festékként, fakonzerváló szerként, gyomirtóként, illetve a fényképészetben előhívószerként alkalmazták. Súlyvesztést okozó hatását 1933-ban fedezték fel az Egyesült Államokban, házi fogyasztószerként kezdték használni, de jelentős mellékhatásai és a hirtelen halálesetek miatt először 1938-ban, majd később 2003-ban ismételten betiltották – idézik fel az összefoglalóban.

Az anyag lenyelve, belélegezve, valamint bőrön át is jól és gyorsan felszívódik. Egy – a nemzetközi szakirodalomban rögzített – esetleírás szerint egy házaspár esetében a mérgezéshez elegendő volt, hogy olyan műanyag zacskókat pakoltak, amiben korábban DNP volt. Bőrük a munka közben érintkezett az anyaggal és szájmaszkot sem használtak. Sárga bőrrel, magas lázzal, gyors szívveréssel, erős verejtékezéssel, kapkodó légzéssel kerültek kórházba. Minden erőfeszítés és tüneti kezelés ellenére szívműködési rendellenességben mindketten elhunytak.

Az anyag, mint az a fenti esetleírásból is kiderül, már igen kis mennyiségben is súlyos mérgezést okoz: egy testtömeg-kilogrammra vetítetve 1-3 mg DNP akut mérgezést, 1-3 g átlagosan 14 órán belül halált okoz. 3 g akkor is halált okoz, ha szétosztva, pl. 5 nap alatt veszi be valaki ezt az adagot – olvasható az antsz.hu-n.

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink