hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Beteggé tesz az aránytévesztés

Magyarország kedvező növekedési, hiány- és adósságmutatói említése mellett a túlzott méretű és kedvezőtlen szerkezetű újraelosztásról is beszélt a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke Mikolcon – derül ki az MNO tudósításából.

Kovács Árpád az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen a fejlődés hajtóerői között említette a „belátható időben nullszaldós” költségvetést, a működési egyenetlenségek érdemi mérséklését, a növekedés tartalékainak mozgósítását és az államháztartási kiadások kézben tartását.

Kovács Árpád hangsúlyozta, a csökkenő adósságszolgálattal felszabaduló forrásokat elsősorban a gazdasági fejlődés szolgálatában kell felhasználni. Ez alapozhatja meg majd a jóléti kiadások növelését – tette hozzá. Felidézve azt is, hogy Magyarországon az állami újraelosztás mértéke jóval meghaladja az OECD-átlagot, „visegrádi versenytársainkhoz viszonyítva pedig kiugróan magasak a magyar arányszámok”.

Az OECD szerint azonban nemcsak az újraelosztás mérete, hanem annak szerkezete is gondot okoz, „hatékonysági hiátusok miatt túl sokat költünk általános közszolgáltatásokra és gazdaságfejlesztésre, viszont túl keveset fordítunk oktatásra és egészségügyre” – idézik az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink