hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Betegszervezetek nyílt levele Lázár Jánosnak

Nyílt levélben fordult Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a Betegszervezetek Országos Szövetsége (Bemosz) és a Magyar Rákellenes Liga, jelezve: a szakmai konszenzus ellenére késik annak a rendelettervezetnek a kihirdetése, amely tizenöt új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadásáról szól.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott levél szerint még idén július közepén egy egészségügyi rendelettervezetben az emberi erőforrások minisztere előterjesztette négy priorizált terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) tizenöt új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadását. Azaz e tizenöt gyógyszer így elérhetővé válna a rászoruló betegek számára. E gyógyszerek támogatásának pontos szabályait az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) közösen kialakította az orvos szakma, a rendelettervezet szerint a pénzügyi forrás a hatóanyagok befogadására rendelkezésre áll, azt a Nemzetgazdasági Minisztérium is jóváhagyta. E gyógyszerkészítmények finanszírozása szoros elszámolással, úgynevezett tételes finanszírozással történik (azaz minden egyes felhasznált adaggal egyesével el kell számolni), és beszerzése is központilag, közbeszerzéssel történik.

Hozzátették ugyanakkor, a jelenlegi kormányzati struktúrában ahhoz, hogy a szóban forgó rendeletet kihirdessék, a Miniszterelnökség jóváhagyása szükséges, mint ahogy az ilyen közbeszerzések meginduláshoz is a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkárságának hozzájárulása szükséges, azonban ez az utolsó lépés nem történt meg.

A betegszervezetekhez eljutott hírek szerint a kihirdetéssel az illetékesek meg akarják várni az úgynevezett egészségügyi salátatörvény kihirdetését, ami beláthatatlanul elhúzhatja a folyamatot akár a jövő év első negyedévéig is, miközben a betegeknek és családjuknak nincs több hónapjuk az új gyógyszerre várni. Információik szerint, ha megindulhatna a közbeszerzés, akkor a hatóanyagok mintegy fele esetében a rászoruló betegek akár már november 1-jétől megkaphatnák állami támogatással az új onkológiai terápiákat, a másik fele esetében pedig december 1-jétől válnának elérhetővé az új gyógyszerek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink