hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Bezárt kórházak - üresen

Több milliárd forint értékű ingatlanvagyon hever parlagon azóta, hogy 2006–2008-ban a második Gyurcsány-kormány az utóbbi évtizedek legnagyobb kórházbezárási akcióját hajtotta végre. Az épületek értékesítését tulajdonviták is hátráltatják, miközben lassan az enyészeté lesznek, emlékeztet a Magyar Idők.

A bezárások egyik első áldozata a Svábhegyi Gyermekkórház volt, amelyben az ellátást 2008. augusztus 31-én számolták fel végleg. A XII. kerületi intézményhez tucatnyi ingatlan is tartozott, köztük az egykori Frivaldszky-Mauthner-Pálffy-villa; a kórháznak nővérszállója és tüdőszanatóriuma is volt. Ezek ma éppúgy lakatlanok, mint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori épületei.

Az egykori Lipótmező ingatlanjai közül, főként a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt, az elmúlt években mindössze egyet sikerült értékesíteni, jóllehet az épületek Völgy utcai telkére és a csaknem 11 ezer négyzetméter összterületű épületegyüttesre 2013 végére elkészült a hasznosítási terv. Eszerint itt egy emelt szintű rekreációs központot alakítottak volna ki, komplex egészségügyi-szociális szolgáltatásokkal az ambuláns ellátástól az idősek otthonán át a wellness-szolgáltatásokig. Legutóbb, a főváros ellátását új alapokra helyező Egészséges Budapest program kapcsán felröppent a hír: esetleg ápolási otthont nyitnak itt , de nem született végleges döntés.

A Szabolcs utcai kórházat 2008 október végén zárták be végleg, volt épületei közül egyet használnak jelenleg, ez ad otthont a Fővárosi Önkormányzat hajléktalankórházának. A tervek szerint a Dózsa György út–Vágány utca–Szabolcs utca közötti egykori kórháztelek középső része a Liget Budapest projekt keretében hasznosulhat, 2018-ra itt épülhet megze 37 ezer négyzetméteren az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ.

Továbbra is bizonytalan a Schöpf Merei Kórház és Anyavédelmi Központ épületének sorsa. A IX. kerületi Bakáts téri intézményt 2009-ben zárták be végleg. 2005-ben és 2009-ben is felvetődött, hogy magánkézbe adják, ám ez a kísérlet kudarcot vallott. Hasznosítására több ötlet is született, társasházat és irodaházat egyaránt kialakítottak volna belőle, jelenleg mint bérbe vehető ingatlant hirdetik. Értékesítését nehezíti, hogy nem egyértelmű a tulajdoni helyzete, a főváros sajtóosztálya ugyanis ezt az épületet úgy említette, mint amely tárgya a magyar állammal folytatott tulajdonrendezésnek, írja a lap.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink