hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Budapest régi feladattal várja az új államtitkárt

Sürgősen megoldandó feladatot ajánl a hamarosan kinevezendő egészségügyi államtitkár figyelmébe a Napi.hu, mint írják: válsághelyzet alakult ki a budapesti sürgősségi ügyeleti ellátásban.

A lap bevezetőül felidézi a honi sürgősségi ellátás alakítgatásának utóbbi évtizedeit, meghegyezve, hogy a vidéki sürgősségi osztályok egyébként viszonylag áttekinthető rendszere sem hozott igazi megoldást: az ott megjelenő esetek 40-60 százaléka a tapasztalatok szerint nem igényel valódi sürgősségi beavatkozást.

Budapesten ráadásul minden máshogy van – írják.Míg egy megyeszékhely vezető kórházában valamilyen szinten megtalálható a baleseti sebészet, a sebészet, és minden egyéb, a korrekt sürgősségi ellátáshoz szükséges társszakma, addig Budapesten nem ez a helyzet. A teljesen eltérő szakmai spektrummal, bonyolult, egymással is összefüggő ellátási területekkel rendelkező kórházak az eddigiekben az ÁNTSZ által kiadott, a kórházak együttműködésére épülő ügyeleti rendszerben végezték a sürgősségi feladatokat.

Az egyenlőtlen szakmai szerkezetből fakadva azonban például a Szent Imre kórház traumatológiai osztály nélkül végez sürgősségi ellátást, a Semmelweis Egyetemen klinikákra bontva  szervezték meg a budapesti ügyeleti ellátásban való részvételt, viszont a Szent János kórház balesetei sebészete vagy a Péterffy Kórházhoz csatolt Országos Baleseti Intézet szinte folyamatos ügyeletet ad. Gyakori az ügyeletekről történő lemondás, gyakran az utolsó pillanatban. Rendeletileg a közvetlen betegirányítási feladatok a sok évtizeden át működő Központi Ágynyilvántartótól az Országos Mentőszolgálathoz kerültek, a napi tapasztalat szerint sokszor szinte senki sem tudja, hogy a konkrét beteget akkor hova is kéne vinni ellátásra – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink