hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

„Csak a hálózat kontextusában lehet a betegséget igazán értelmezni”

Barabási Albert-László az elmúlt években azon dolgozott, hogyan lehet hálózatként értelmezni a betegségeket és miként lehet kontrollálni egy hálózatot – vezeti be interjúját az Index.

A Prima Primissima díjas kutatóval folytatott hosszabb beszélgetésbe ott pillantunk bele, ahol először felbukkan az egészségügy:

- Az utóbbi években az egyik fő kutatási területe a network medicine volt, a betegségek hálózati modellben értelmezése, ott összefüggések keresése. Milyen eredményeknél tart ez a terület?

- Most éppen áttörést értünk el, tegnap, csütörtökön jelent meg a Science-ben egy fontos publikációnk. Régóta kutatjuk ezt, én részben ezért vagyok a Harvardon, ahol két éve létrejött egy új részleg, a Network Medicine Division, ma már több mint 200 kutatóval. Az alapprobléma az, hogy megvannak a gének, de ez az információ nem elég ahhoz, hogy tudjuk, miként romlik el a sejt – mint ahogy egy autó alkatrészeiből sem tudjuk, hogyan működik az autó, ha nincs meg, hogy melyik alkatrész mivel van összekapcsolva. Tehát hálózatra van szükség, és csak a hálózat kontextusában lehet a betegséget igazán értelmezni - mint ahogy csak az elektromos hálózat kontextusában értelmezhető, ha az autóban nem gyullad ki valamelyik lámpa. Mert nem feltétlenül az égővel van a baj, nagyon sok oka lehet annak, hogy az a lámpa nem ég – és a betegségekkel is hasonló a helyzet. Nem feltétlenül ott van gond, ahol a tünet jelentkezik.
Hogy ezt tényleg racionális módszerré építsük, szükség van egy nagyon szisztematikus hálózati megközelítésre, de elsősorban a fel kell térképezni a szükséges adatokat. Ez folyamatosan fejlődő terület, a harvardi kollégáim ezen dolgoznak, a mi részünk az, hogy a feltérképezett adatokat értelmezzük és megértsük, hogyan lehet hálózatban gondolkodni egy betegség esetében. 2007-ben volt egy nagyon fontos cikkünk a betegségről mint hálózatról, az volt az első komoly lépés ebbe az irányba, a második nagy lépés az említett Science-cikk, ami már a hálózat szempontjából értelmezi a betegséget és a betegségek közti kapcsolatokat. Ennek egyik következménye, hogy nemrég létrehoztunk egy Dzzom nevű céget, amelyik ezt a módszertant próbálja alkalmazni gyógyszergyárak számára, tehát ennek egész komoly praktikus oldala van – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink