hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csecsemőként kezdik a várólistázást

A külföldön született magyar gyerekek sajátos várólistájáról számol be az MNO egy konkrét példát hozva a mintegy nyolcezerből, amelyben magyar szülők magyar gyerekei várnak magyar papírokra, akár egy évet is.

– Lehetetlen helyzet, hogy a család egyéves korában láthassa először a lányomat – idézi a lap  Mártonnak nevezett panaszosát, akinek egy németországi nagyvárosban tavasszal született első, a magyar törvények szerint magyar állampolgárságú gyermeke. A kis Viola nem gyakorolhatja jogait, amíg meg nem történt hazai anyakönyvezése, anélkül pedig – az eddigi szabályozás szerint – útlevele, magyar személyi igazolványa és egészségbiztosítása sem lehet.

Az édesapa a konzulátussal történt előírásszerű egyeztetés során döbbent rá, hogy a magyar szervek szerint hivatalosan mindennel együtt két hónapos eljárás nem lesz sétagalopp. Ott ugyanis arra kérték: az ötperces ügyintézéshez kérjen időpontot, amit meg is kapott – két hónappal későbbre. Amikor sorra került, a konzulátuson közölték: Viola papírjára idén már ne számítsanak – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink