hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csúszás és dinamizálás – állapotjelentés a mentőállomás-felújításokról

A mintegy öttucatnyi mentőállomás eredetileg tavaly nyárra befejezni tervezett felújításáról ad helyzetképet az HVG.hu – a kép riasztó, az OMSZ bizakodik.

Az állomások egy jelentős része még július közepén is legfeljebb félkész állapotban volt. Mi több, egy birtokunkba került – írja a hvg.hu  –, belső használatú júliusi jelentés szerint a felújítandó épületek közül tizenkettő 5-10 százalékos mértékben készült csak el, Zalalövőn pedig június 2-án rakták le az új állomás alapkövét, miközben őszre mindenütt be kéne fejezni az építkezést.

Amikor az OMSZ megkötötte a szerződést az uniós forrásokat kezelő állami szervezettel, még azzal számoltak, hogy 2014. augusztus 31-ig le tudják zárni a projektet. Viszont sok beruházásnál még az első kapavágást sem sikerült eddig az időpontig megejteni.

Végül a projektzárás 2015. november 30-ra csúszott. Ez – mivel EU-s programról van szó – egyben azt is jelenti, hogy október végére az épületeknek kulcsrakésznek kell lenniük, és le kell zárni az elszámolást is (számlák befogadása, összesítése). A lap OMSZ-es forrásai úgy vélekedtek, komoly kockázata van a beruházások esetleges további csúszásának, hiszen milliárdos uniós támogatások múlhatnak rajta.

A HVG.hu idéz egy tavalyi emlékeztetőt, mely szerint egy beruházói egyeztetésen többször felvetődött, hogy a projekt költségvetése maximum a tervezett beruházási költségek 150 százaléka lehet. Ez a lap szerint arra utalhat, hogy az OMSZ eleve többletköltségekkel számol, így adódik a kérdés: ha ezt az uniós támogatásból nem lehet finanszírozni, akkor ki állja majd a cechet. Ha az OMSZ, akkor miből. Meg is kérdezték erről az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatóját, de csak egymondatnyi választ kaptak: „a projekt ütemezetten halad, 2015. október 31-ig valamennyi új és dinamizált állomás átadására sor kerül” – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink