hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Daganatdiagnosztika: egy hosszú hétvége maradt a rendelet kivizsgálására

A daganatos betegek gyors kivizsgálását előíró – minap megjelent és hétfőn életbe lépő  – rendelet homályos, illetve kétségeket ébresztő pontjairól ír a Napi.hu.

A kormányrendeletben foglaltak szerint rosszindulatú daganatos kórkép klinikai gyanúja esetén a beutalásra jogosult szakorvos által kiállított beutaló keltétől számított 14 napon belül a beteg lakóhelye szerint illetékes szolgáltató köteles a kért CT vagy MR vizsgálatot elvégezni. Hogy csak a vizsgálatnak, vagy a lelet kézbeadásának, avagy kézbesítésének kell e 14 napon belül megtörténnie, nincs világosan megfogalmazva, noha egészen más kihívást jelent a vizsgálatot elvégző szolgáltatónak – írja a lap.

Kérdés az is, hogy a beutaló kiállításakor egy a progresszivitás csúcsán lévő intézmény szakorvosa honnan fogja tudni, hogy az ország bármely pontjáról érkező betegnek melyik a területileg illetékes CT/MR vizsgáló helye. Épp ezért is aktuális lenne, ha a CT/MR kapacitásokat és területi illetékességeket hozzáférhetővé tennék. Arról nem is beszélve, hogy szakmai vélemények szerint a CT/MR kapacitások 15-20 százaléka már nem alkalmas megbízható diagnosztikai eredmény előállítására.

A szabályozás szerint ha a területileg illetékes szolgáltató nem tudja biztosítani a CT/MR vizsgálatot az előírt 14 napon belül, úgy az OEP szervezi meg a vizsgálatot egy másik szolgáltatónál, a területileg illetékes szolgáltató TVK-jának terhére. E rendelkezésrész is ki nem bontott izgalmas részleteket sejtett, honnan és milyen módon fogja megtudni az OEP a CT/MR beutaló megszületésének dátumát, az illetékes szolgáltató kilétét, valamint a vizsgálat nem teljesülését. Kinek a feladata erről értesíteni az OEP-et és erre milyen módja lesz? – teszik fel a kérdést a napi.hu-n.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink