hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Dénes Tamás újra felmérné

Ismét felmérést készítene Dénes Tamás a hálapénzről, hogy kiderüljön, hogyan változott az emberek, orvosok hozzáállása a jelenséghez az elmúlt években, írja a Magyar Hírlap.

Az elmúlt hat évben sok minden változott az egészségügyben, de áttörés még mindig nem történt – mondta a lapnak Dénes Tamás volt rezidenselnök, egyebek mellett az ágazati béremelésekre célozva. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke annak apropóján nyilatkozott, hogy a szervezet felháborítónak nevezte azt a közelmúltban napvilágot látott esetet, amely szerint jogerősen elítéltek egy orvost tízrendbeli üzletszerű vesztegetés vádjával, és kirótták rá a bíróság által méltányosnak ítélt büntetést, ám foglalkozásától nem tiltották el, mivel „pótolhatatlan”.

Dénes Tamás közölte, mind az orvoshiányra, mind a hálapénzkérdésre választ adhat az általuk kidolgozás alatt álló „finanszírozási háromszög", amely a fix alapbér mellett (az alapjövedelem minimum nyolcvan százaléka) nyújtana egy tíz-húsz százalékos, teljesítményalapú többletet, illetve tételesen jutalmazná például azokat az orvosokat is, akik jelenleg „kezdő kollégák kezét fogják a műtétek közben". Meglátása szerint ugyanis, azon tapasztalt, idősebb orvosok, akik nem hivatalos oktatók, de részt vesznek az oktatásban, jelenleg semmilyen megbecsülést nem kapnak azért a pluszmunkáért és kockázatért, amit például egy műtéti asszisztencia jelent. A háromszög csúcsát pedig a saját orvosválasztás adja, ez jelentene alternatívát azoknak, akik maguk döntenék el, ki kezelje őket, valamint az orvosoknak is, akiknek jelenleg jelentősebb bevételük van hálapénzből. Kiemelte ugyanakkor, annak ellenére, hogy az átfogó béremelés jelentős eredmény, amely így már „egyre kellemetlenebbé teszi a hálapénz elfogadását”, még messze vagyunk az elvárható bérszinttől. Elengedhetetlenül szükséges a rendszerszintű szemléletváltás is – fűzte hozzá –, ami, ha nem zajlik le, „tíz év múlva is ugyanezekkel a problémákkal küzd majd az ágazat”.

hirdetés

Könyveink