hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Diabétesz-halálozás: szembemegyünk az európai trenddel

Svédországban a legjobb, Bulgáriában a legfejletlenebb a cukorbetegek ellátása Európában - Magyarország közöttük a 17. helyen áll az európai diabétesz-mutató rangsorában.

A 28 követelmény vizsgálatával készült értékelésben Svédországot Hollandia, Dánia, Nagy-Britannia és Svájc követi. A ranglista végén Bulgária, Litvánia, Észtország, Románia és Málta áll – derül ki  a Bécsben folyó Európai Diabétesz Kongresszuson közzétett Európai Diabétesz Indexből.

Az Európai Unió 28 tagállama, valamint Norvégia és Svájc részvételével készült nagyszabású tanulmány szerint Európában 2013-ban 56,3 millió cukorbeteg volt, akiknek kezelése 100-150 millió euróba került. A Health Consumer Powerhouse svéd kutatóintézet által készített jelentés azzal számol, hogy 2035-re 22 százalékkal 68,9 millióra nő a kontinensen a cukorbetegek száma. A több betegségről is hasonló átfogó vizsgálatsorozatokat végző svéd kutatóintézet 2008-ban jelentette meg első diabétesz-mutatóját.

A 2014. évi tanulmányuk megállapította, hogy a cukorbetegek gondozása sokat fejlődött Európában, egyebek között az egészségesebb életmód, a jobb minőségű oktatás, az elérhetőbb kezelés és eszközök révén, és ezáltal évente tízezer fővel csökkent a diabéteszes halálesetek száma. Magyarországon azonban ellenkező tendencia valósul meg: a cukorbetegséggel kapcsolatos halálesetek száma emelkedőben van. Az ország az ötödik legrosszabb helyen áll a cukorbaj és szövődményei által bekövetkezett halálesetek tekintetében, és nagyon magas a betegség miatti lábamputációk száma is. A rossz adatok ellenére Magyarország összességében javított a néhány évvel ezelőtti, első átfogó felmérés eredményeihez képest.

Az MTI a jelentés kapcsán idézi Füzesi Brigittát, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének a kongresszuson is jelen lévő vezetőjét, aki egy minden érintett bevonásával  kidolgozott nemzeti diabétesz-stratégia bevezetését szorgalmazta.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink