hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Drágállják a vegyes rendszert

A franciaországi vegyes egészségbiztosítási rendszer felszámolását: egységes állami finanszírozást vagy éppen a biztosítók szabályozott versenyét javasolja egy az eski.hu-n ismertetett tanulmány.

A francia társadalombiztosítási rendszerről általános vélekedés, hogy szolidaritáson alapuló átfogó fedezetet nyújt a lakosság számára, de a rendszer már bevezetése során sem nyújtott teljes körű fedezetet az egészségügyi kiadásokra, és helyet engedett a betegek önrészfizetésére fakultatív módon köthető kiegészítő biztosításnak – idézik fel a tanulmány ismertetésében.

Az országban az egészségügy költségeinek fedezetét 76,7 százalékban az állam és a társadalombiztosítás és 13,7 százalékban a kiegészítő biztosítók állják, a fennmaradó rész (9,6 százalék) teljesítése közvetlenül a háztartásokra hárul.
A háztartások által viselt rész ugyan a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, heterogén volta miatt mégis jelentős terhet ró egyes betegekre, mivel nincs konkrét felső határ a betegek önrészére, az orvosok által legálisan felszámítható honorárium túllépésekre, és magas a gyógyászati segédeszközök (szemüvegek, protézisek, hallókészülékek) ára is.
A társadalombiztosítás krónikus deficittel küzd, bár anyagi helyzetének konszolidálására folyamatosan történnek lépések franchise és átalány-díjak bevezetésével, bizonyos támogatások megszüntetésével, ugyanakkor ezek kompenzálására ingyenes kiegészítő biztosítás köthető a legnehezebb anyagi helyzetben lévők részére. Ezek a rendelkezések nagy eltérésekhez vezettek a különböző lakossági csoportok fedezetében. A kiegészítő biztosítás szintén erősen heterogén, mivel a biztosítók mintegy fele nem fedezi a honorárium túllépések költségét, ugyanakkor a kollektív szerződések alapján a biztosítottak sokszor meglehetősen nagyvonalú támogatásban részesülnek, de ez csak az aktív dolgozókat érinti kedvezően.

A Gazdasági Elemzések Tanácsa végső javaslatsorát az a megállípás előző meg, hogy a társadalombiztosítás és a kiegészítő biztosítók összetett működése magas költségeket generál, és az egészségügyi szolgáltatások árának emelkedéséhez vezet olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink