hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségügy: az állam megy, a biztosítók jönnek

Az egészségügyi struktúraváltás minden valószínűség szerint meg fog dönteni néhány, eddig szentnek tekintett tabut - írja a gondola.hu.

A Méltányosság Politikaelemző Központ cikkében felidézi, hogy a The Economist Intelligence Unit gazdaságelemző  The future of healthcare in Europe címmel tett közzé egy  tanulmányt, amely 28 vezető egészségügyi szakértő véleménye alapján mutatja be az uniós államok egészségügyének várható folyamatait. Alább az elemzésből a prognózist bemutató részt idézzük:

„A technológiai fejlődés várhatóan győzelmet fog aratni számos öregedéssel kapcsolatos krónikus betegség felett. Az emberek Nyugat-Európában produktívak lesznek még akár 100-110 évesen is, majd, hosszú betegeskedés helyett, gyors egészségromlás után fognak meghalni. Nagyobb lesz a szerepe az e-egészségügynek, és olyan személyes egészségügyi információkat tartalmazó magánkézben lévő internetes szolgáltatások, mint amilyen Google Health volt. Ezek összekapcsolásra kerülnek majd az állami egészségügyi információs rendszerrel. Megjelenik a „felelősségteljes innováció” az egészségügyi kutatás-fejlesztés területén, amely jobban, azaz kevésbé profitorientáltan fogja kielégíteni az európai társadalmak igényeit.

Várhatóan egy uniós szintű egészségügyi rendszer kerül kialakításra, amelynek keretében a szektor államokon átívelő integrációja valósul meg a források racionalizálása érdekében. Ezt elősegítendő, egységesítésre kerülnek az ágazati szakmai előírások, valamint a képzési/továbbképzési rendszerek is.

A jövőben a betegségkezelésről az egészségmegőrzésre helyeződik át a hangsúly, és ennek érdekében több forrás kerül elkülönítésre védőoltásokra, újszülött ellátásra, az egészséges életmódot hirdető felvilágosító programokra, valamint sportlétesítmények kialakítására. Az elkövetkező két évtizedben azonban várhatóan maradni fog az egészségügy finanszírozásának jelenlegi struktúrája, nevezetesen a kiadások járulékokból valamint biztosítási díjakból való fedezése.

Az európai államok még ebben az évtizedben átcsoportosítják az egészségügyi kiadásaikat, és az egész társadalomra kiterjedő egészségügyi finanszírozás helyett a forrásokat az elesettebb rétegek támogatására fogják  összpontosítani, csökkentendő ezáltal a mélyülő társadalmi különbségeket. Az ágazat finanszírozását várhatóan egyre növekvő mértékben a magánbiztosítók fogják végezni, és az állami költségvetés csupán a legszegényebb rétegek egészségügyi ellátását fogja fedezni, és a kormányzat feladata pedig leginkább a népesség egészségügyi felvilágosítására, és az egészséges életmódra való nevelésre fog korlátozódni” – olvasható a gondola.hu-n.

(forrás: Gondola)
hirdetés

Könyveink