hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségügyi adatokat CSAK önként!

Fontos tudni, hogy a beteg nem köteles adatokat szolgáltatni a háziorvosi törzskartonhoz, írja a tisztessegesadatkezeles.hu-n dr. Alexin Zoltán.

A törzskarton adattartalmát nem törvény szabályozza, hanem A házi és gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 5.), módosított EüM rendelet. A tervezet megtekinthető itt. A társadalmi vitára ismét volt egyetlen nap. A vitához elküldött hozzászólásom elolvasható itt.

Az új törzskartont majd (ősztől, vagy az 2017-től kezdve) a háziorvosnak kötelezően ki kell tölteni a betegeiről. Ennek lesz egy üteme, havonta meghatározott számú betegről kell felvennie az adatokat. A háziorvosok tiltakoztak az ellentételezés nélküli plusz munka ellen, de a betegek adatainak állami erőszakkal történő összegyűjtése ellen nem.

A törzskartonnal kapcsolatban fontos tudni a következőket. A beteg nem köteles adatokat szolgáltatnia törzskartonhoz. Az egészségügyi és a hozzájuk tartozó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (Eüak.) 12. § (1) bekezdése szerint:

12. § (1) Az egészségügyi és a személyazonosító adatoknak az érintett részéről történő szolgáltatása – az egészségügyi ellátás igénybevételéhez kötelezően előírt személyazonosító adatok és a 13. §-ban foglaltak kivételével – önkéntes.

A fentiek szerint a személyes azonosító adatokat kell megadni. Ezek: a név, anyja neve, a bejelentett lakcíme, TAJ, a születési hely és idő. Semmi mást nem, a telefonszámot, e-mail címet és az elérhetőséget sem. Egészségügyi adatokat CSAK önként. Bármely kérdésre meg lehet tagadni a választ, írja a szakértő, aki szerint a háziorvos nem tart titkot. Számos esetben törvény kötelezi adattovábbításra. Később pedig majd arra, hogy az EESzT útján töltsön fel adatokat a betegeiről, és azok így jutnak el a címzetthez. Minderről a betegek semmilyen információt és tájékoztatást nem kapnak.

A törzskarton kitöltését is úgy képzelte el a minisztérium, hogy olyan helyzetet teremtenek, amelyben a megszeppent beteg mindent bevall, még a rokonairól, a vagyoni helyzetéről és a pszichés állapotáról is. Ez nem fog menni, mert ez vastagon törvényellenes lenne. A betegeknek fontos tudniuk, hogy előzetes adatvédelmi tájékoztatást kapniuk kötelező - ha a háziorvos csak előveszi a törzskartont és elkezd kérdezni előzetes felvilágosítás nélkül, azonnal fel kell állni és eljönni. Természetesen a felvilágosítás tartalma a fenti törvény szerint csak az lehet, hogy az adatszolgáltatás önkéntes.

A teljes cikk az EESzT-ről szóló rendelet tervezetét is elemzi

.

hirdetés

Könyveink