hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egy egész év kórházon kívül

A  jövőben kétszáz nap helyett egy teljes évet tölthetnek a rezidensek eredeti képzőhelyükön kívül, derül ki az MNO cikkéből.

Akár egy évet is tolódhatott a rossz rendszer miatt a rezidensek szakvizsgája, eddig ugyanis csupán kétszáz napot tölthettek eredeti képzőhelyüktől eltérő kórházban, külső helyszínen – írják a hírportálon. Ezt a problémát orvosolják az egészségügyi tárgyú törvények módosításával, amely július 1-jétől lép életbe, és amelynek köszönhetően a szakorvosjelöltek már egy teljes naptári évet dolgozhatnak külső képzőhelyen.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt: nagyon fontos a módosítás, ugyanis nem ritka, hogy az öt-hat éves képzés több mint felét egy másik intézményben kell töltenie a szakorvosjelöltnek, nem pedig ott, ahol eredetileg megkezdte a munkáját. Azzal azonban, hogy a külső helyszínen töltött képzési időt korlátozták kétszáz napra, akadályozták a szabad mozgást, nem volt elég idejük tanulásra a rezidenseknek.

Akik nem nagy klinikán, hanem kisebb kórházban dolgoznak, nincs mindig lehetőségük arra, hogy egy intézményen belül ismerjék meg az összes, a képzésükhöz nélkülözhetetlen szakterületet. Hiszen például egy általános sebésznek készülő orvosnak hatéves képzése során meg kell ismernie az ér-, szív-, mellkas-, máj-, hasnyálmirigy-sebészetet is, látnia kell több radiológiát és sürgősségi osztályt – írja az mno.hu. Erre egy kis kórházban érthető okokból nincs mód. Én például Hódmezővásárhelyen kezdtem a szakképzést, ott azonban csak általános sebészet van, ezért a szegedi klinikán töltöm a képzésem jelentős részét – vázolta a helyzetet a hírportál kérdésére Sipka Balázs.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink