hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egy éjszaka a sürgősségin

Száznegyven beteg, öngyilkosok, balesetesek... – hangol riportjára a Bors, melynek munkatársai 12 órát töltöttek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának éjszakai ügyeletén.

Egyszerre három vizsgáló, trauma és sokktalanító működik az ország egyik legfelszereltebb sürgősségi osztályán. Fél tízkor még mindig nem látszanak fogyni a betegek. Kiderült, sokan nem odavaló tünetekkel érkeznek – talál magyarázatot a lap:
– Miért a sürgősségire jött, mikor egy hete fáj? – kérdezi sóhajtva Zacher Gábor, a sürgősségi osztály vezetője.
– Most értem rá – jön a sokszor hallott válasz.
Az emberek negyven százaléka nem a sürgősségire való. Van, akinek ilyenkor van ideje, más pedig nem akar két hónapot várni egy ultrahangra. A legtöbbször az ilyen, oda nem illő betegek miatt nő a várakozási idő, mégis, ők reklamálnak leghangosabban, ők akarnak először vizsgálóba jutni, és ők a legtürelmetlenebbek is. És vannak a hajléktalanok, akik tudják, mit kell mondani ahhoz, hogy felvegyük őket és alhatnak kilenc órát.
Ünnepekkor megnő az idősek száma, sok hozzátartozó behozza őket, mert ünnepekkor nem tudnak velük mit kezdeni. Volt, hogy egy idős asszonyt értelmezhetetlen panaszokkal behoztak, hazaküldtük, de a fia visszahozta, és közölte: márpedig ő elutazik, és nem tudja hova tenni a mamát, majd elment... – idézi a lap az asszisztens kiegészítését a bors.hu-n.

(forrás: Bors)
hirdetés

Könyveink