hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egy hét múlva megtudhatjuk, hová költözik a Sportkórház

Leghamarabb a jövő hét szerdai kormányülésen derül ki, hogy hol lesz az új Sportkórház, és mennyit költenek rá; az egészségügyért felelős államtitkár jól felszerelt diagnosztikai központok közelében tudja elképzelni az intézményt.

„Rengeteg” pénzt szán a kormány az új sportegészségügyi központ felépítésére, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azonban sem az összeg nagyságáról, sem a sportkórház új helyéről nem kívánt ennél többet elárulni azon a sajtótájékoztatón, amelyet az után a zártkörű szakmai fórum után tartottak, amelyen a magyarországi sportegészségügy jelenével és jövőjével foglalkoztak a szakemberek. A szakpolitikus annyit azonban elmondott, hogy olyan helyszín lenne megfelelő a központ számára, ahol a közelben elérhető a sportolók ellátásához szükséges high-tech diagnosztika; ez lehet bármelyik szuperkórház akár.

Az államtitkár szavait egyébként alátámasztja, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy héttel ezelőtt arról beszélt, hogy a kormány az október 5-ei ülésén jelöli ki az új sportegészségügyi központ helyét. Az új telephelyre – és a Déli-pályaudvar átalakítására – egyébként azért van szükség, mert a Sportkórház jelenlegi területét a Testnevelési Egyetem budai kampusza kapta meg, a terepet 2017. június 30-ig kell elhagynia az Országos Sportegészségügyi Intézetnek (OSEI). Ónodi-Szűcs mindehhez hozzátette, elképzelhető, hogy az OSEI jövő nyáron még nem költözhet a végleges helyére, csak átmenetileg kap majd otthont valahol. Az államtitkár elismerte, hogy sok még a bizonytalanság, de mivel a sportegészségügyi stratégia még nem teljes, egyelőre nem tudják azt sem, hogy pontosan milyen kubatúra szükséges a különféle funkciók és feladatok befogadásához. Egy biztos: az OSEI továbbra is önálló intézményként, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában fog működni – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az előző uniós ciklus lezárásával kormányzati forrásokból kell megújítani a budapesti egészségügyi ellátórendszert, ami elképzelhetetlen sportegészségügyi intézet nélkül. A szakmai egyeztetéssel elindították az OSEI hosszú távú fejlesztését, azonban ennek illeszkednie kell ahhoz az alapvető egészségpolitikai célhoz is, hogy az intézményeknek nem saját, hanem az ellátottak igényeit kell kiszolgálniuk. Mindebben együtt kell működnie két miniszteri biztosnak, dr. Cserháti Péternek, aki a budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért, valamint prof. dr. Berkes Istvánnak, aki az OSEI elhelyezésével összefüggő feladatok összehangolásáért felel.

Az OSEI integratív és módszertani szerepének fontosságát hangsúlyozta prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) klinikai rektorhelyettese. Mint mondta, a sportegészségügyi ellátásban helyet kell kapnia a prevenciónak, támogatva a sportolók szűrését gyermekkortól kezdve. A különböző szakmai műhelyek összekapcsolásának nemcsak Budapesten, hanem vidéken is meg kell valósulnia, bevonva a négy orvosi egyetemet, összekötve ezzel az ország valamennyi sportorvosának és sportegészségügyi szakemberének munkáját.

Az intézmény megújulásával feladatai is bővülni fognak, népegészségügyi funkciói is lesznek majd – mondta Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár. Hozzátette, a magyar sportolók számának növekedése, és a mind több nemzetközi sportesemény, amelyet Magyarországon rendeznek, indokolttá teszi a sportegészségügy megújítását, amely megfelelő hátteret biztosít mind a szabadidő, mind pedig az élsportolók számára.

Nemcsak a betegellátásnak, hanem megelőzésnek és a rehabilitációnak is szerepet kell kapnia az új központban, ezért Storcz Botond, a Magyar Kajak Kenu Szövetség szövetségi kapitánya arra kérte a döntéshozókat, az új centrum kialakításakor vegyék figyelembe a sportágspecifikus igényeket, és legyenek az OSEI-nek olyan decentralizált intézményei, ahol a szakemberek mindent megtehetnek a sportolókért.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink