hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egy magyar túlélő a kunduzi kórházbombázásról

„Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű volt” – idézi az afganisztáni kórház-bombázás magyar túlélőjét a HVG.hu. Jecs Zoltán május óta dolgozott ott ápolóként az Orvosok Határok Nélkül szolgálatában.

Az afganisztáni Kunduz városában lévő kórházat szombat éjjel ért bombatámadás, amelyet a szövetséges légierők hajtottak végre. Az intézményt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet működteti mintegy 80 fős személyzettel, amelyből kilencen életüket vesztették. Az MSF honlapja szerint azonban, a légitámadás pillanatában mintegy száz beteget kezeltek és a szervezet tizenkét helyi munkatársán kívül négy felnőtt és három gyermek páciens vesztette életét.

Jecs Zoltán szerint legalább fél órán át tartott a bombázás. Amikor vége lett, azt tapasztalták, hogy szinte az egész kórház romokban hever. Az egyik égő épületbe benézve azt látták, ahogy a betegek a saját ágyukban égnek. Aztán a műtőt nézték meg, ahol elvileg a munkatársaik dolgoztak. A műtőasztalon holtan feküdt a páciens a romok közepén – olvasható a hvg.hu-n.

A HVG.hu egy későbbi tudósítása szerint már elhagyta Kunduz városát az Orvosok Határok Nélkül. A körülmények egyelőre nem tisztázottak. A civil szervezet szerint "az összes jel" arra utal, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció a felelős a tragédiáért. Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők szóvivője, Brian Tribus ezredes elismerte: "lehetséges, hogy járulékos veszteséggel járt egy egészségügyi létesítményben" egy szombat hajnalban "Kunduz környékére" mért amerikai légicsapás.

(forrás: HVG)

cimkék

hirdetés

Könyveink