hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egynapos részleg nyílt a Tűzoltó utcai klinikán

Átadták a Semmelweis Egyetem (SE) Tűzoltó utcai gyermekklinikájának egynapos ellátási osztályát, amelynek megvalósítására 60 millió forintot gyűjtött össze az Őrzők Alapítvány.

Szabó András klinikaigazgató az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában elmondta, hogy az új osztályon elsősorban a hemato-onkológiai (a vérképző- és nyirokrendszeri daganatos) betegeket kezelik majd. Így sem a néhány órás, infúziós kezelésre érkező beteg, sem az őt kísérő hozzátartozó nem "esik ki" a család életéből egész napra, a család életritmusa nem borul fel. Emellett szakmailag azért is jobb ez a megoldás, mert kisebb a fertőzések átadásának lehetősége, miután a bejáró betegeket elkülönítve kezelik a fekvőbetegektől.

Az átadási ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett arra, hogy a klinika alapítványa, az Őrzők Alapítvány ténykedése 25 éve alatt több mint egymilliárd forintot gyűjtött össze magán- és vállalkozói adományokból különböző fejlesztésekre. Az a szemlélet Magyarországon, hogy a kormány minden problémát megold, nem vezet megoldásra, azonban a helyi összefogás és együttműködés, a támogatók megtalálása mindenképpen elismerésre méltó - fogalmazott a miniszter.
Szél Ágoston, az egyetem rektora is azt hangsúlyozta, hogy minden "külső" segítségnek örülnek, hiszen a belső intézményi költségvetési egyensúly megtartása is nehéz.

A klinika az ország legnagyobb gyermekonkológiai centruma is, tavaly több mint kilencezer fekvő- és 85 ezer járóbeteget kezeltek. Az ide érkező daganatos betegek 70-80 százaléka gyógyultan távozik. A nyolc ággyal és rendelővel felszerelt egynapos ellátási osztályon évente 1200 gyerek kap majd kezelést.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink