hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egyre korábban jön a cukorbetegség

Megduplázódott Magyarországon a cukorbeteg gyerekek száma, jelenleg hazánkban mintegy háromezer 15 évesnél fiatalabb diabéteszes van – írja cikkében a Válasz.

A gyerekkori diabétesz előfordulása az elmúlt 20 évben megkétszereződött – idézi a lap Körner Anna, egyetemi docenst. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a drasztikus növekedésnek mi áll a hátterében. Az 5 év alatti gyermekekben ez régebben ritka betegségnek számított, viszont az utóbbi időben ebben a korosztályban is jelentősen nőtt a betegek száma.

Hazánkban a '80-as évek óta vezetik az orvosok a Gyerekdiabétesz Regisztert a 15 éven aluli gyerekekről, így pontos adatok állnak rendelkezésükre. Az utóbbi években azt is megfigyelték az orvosok, hogy a cukorbetegség egyre több fiatal felnőttet és kamaszt érint. Így az is felmerült, hogy azért látható ilyen emelkedés fiatal gyermekkorban a cukorbetegek számában, mert jelentősen előretolódott az az életkor, amikor kialakul a betegség - mondta Körner Anna.

A tudományos álláspont az, hogy markáns genetikai változások nem jöhetnek létre rövid idő alatt, ezért valószínűleg a környezeti változások váltják ki a növekedéstolvasható a valasz.hu-n.

(forrás: Válasz.hu)
hirdetés

Könyveink