hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Üzenjük Orbán Viktornak: Nincs tovább!

A fórum végén Papp Magor azt mondta: nem az államtitkár, illetve kollégái ellen harcolnak az érdekképviseleti szervek, hanem valamennyiünkért indulnak harcba. Hivatástudattal zsarolni az egészségügyben dolgozókat tisztességtelen, szeretnék, ha az érdekérvényesítés módszere változna, és ebben a rezidensszövetség is partnere Szócskának. "Vettem az üzeneteteket" – fejezte be az államtitkár a fórumot –, "de ti is vegyétek az enyémet: maradjatok itthon!"

17.10. - Papp Magor: ne kelljen elmenni!

Mintegy tíz perccel öt óra után megkezdődött az Élhető Magyar Egészségügyért című fórum a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében. 

Az Élhető Magyar Egészségügyért kezdeményezést május 24-én hívták életre azzal a céllal, hogy megakadályozzák az egészségügy spontán összeomlását. Mint azt Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke bevezetőjében elmondta: arra késztette őket az orvoselvándorlás mértéke, hogy tegyenek valamit ennek megszüntetése, illetve érdemi megoldások kialakítása érdekében. A cél az, hogy hosszú távon fenntartható legyen a magyar egészségügy –  közölte Papp Magor, aki utalt rá, hogy komoly összefogás jött létre kezdeményezésükre. Nem az a cél, hogy veszélyezessék az ellátórendszer működőképességét. A cél az, hogy ne kellejen minden kollégának egyik pillanatról a másikra elmenni – közölte a rezidensszövetség elnöke, aki azt is jelezte, Szócska Miklós államtitkár késve, de érkezik a rendezvényre.

17.20 - Orvosnak esküdtünk, de emberek vagyunk

A Magyar Orvosi Kamara egyre inkább támogatja a Magyar Rezidensszövetség mozgalmát – mondja Éger István, miután Papp Magor átadta a szót a kamara elnökének. A fiatal orvosok követelése jogos, etikátlan az orvosi esküre hivatkozva, arra kényszeríteni az orvosokat, hogy erőn felül teljesítsenek, embertelen körülmények között dolgozzanak.

Éger nehezményezte, hogy a fórumra nagyon kevesek jöttek el, muszáj a politikusok felé erőt mutatni, ehhez pedig szükség lenne arra, hogy tömegeket mozgassanak meg az érdekképviseleti szervezetek. A kamara vezetői gondolkodnak és hamarosan újabb érdek megjelenítő-és érdekérvényesítő akciókat hirdetnek meg. Éger megjegyezte, nem érdekli, hogy államosított formában, kivel, mikor, hogyan működteti a rendszert a kormány, egy a lényeg ­– véli: hagyják őket dolgozni. Kiszámítható körülményeket akar.

17.30. - Nyomást kell gyakorolni!

Bélteczky János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke „szakszervezeti emberként”arról beszélt, hogy támogatják a rezidensek törekvéseit, mert a jövőt a fiatalok képviselik, s remélik, lesz, aki őket is ellátja majd.  

23 éve, mióta dolgozik, mindig arra várt, hogy előbb-utóbb jobb legyen. Nem így történt. Nyomást kell gyakorolni, ha nem megy másként – közölte Bélteczky, aki azt is bejelentette, hogy akcióegységben, a jövő héten, péntek-szombaton a visegrádi országok orvos-szakszervezeteinek munkaértekezletét rendezik meg Visegrádon. A majdan Visegrádi Charta néven bemutatott dokumentumban pontosan meghatározzák majd a célt és az eszközt, amellyel változást lehet elérni az egészségügyben.

Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatban elmondta, a most formálódó változat a rugalmasság érdekében számos kérdésben nehezíti a munkavállalók helyzetét. Az egészségügyi ágazatban dolgozók azonban a törvény értelmében mentességet kaphatnak, ugyanis a jogszabálytervezet szerint a munkaviszonyokat az ágazati miniszter módosíthatja. A mai tárgyalásokon a minisztérium szakértőitől határozott ígéretet kaptak arra, hogy a tárca mindent elkövet a jövedelemcsökkenés megakadályozása érdekében.  

17.39. - Mellébeszélés helyett

Mivel az államtitkár még mindig nem jelent meg a fórumon, Papp Magor javaslatára megkezdik a beszélgetést az „érdemi kérdésekről”.

Papp Magor utal rá: szeptemberben, amikor elkezdték szervezni a fórumot, az államtitkár jelezte, hogy ő is részt venne a megbeszélésen. Jobb a megbeszélés, mint az üzengetés, a rezidensek szerint azonban a 2012-es költségvetés sarokszámainak ismerete alapján ideje mérleget vonni, átgondolni a kialakult szituációt, azt például, hogyan alakulnak a betegek várható életkilátásai. Mindezt Papp Magor szerint azért kell megtenni, mert megjelent néhány olyan „hurráoptimista kommunikációs elem, amelyet nem tartanak szerencsésnek. Ilyen pl. a rezidensek ösztöndíjának kommunikációja.

Szócska nyílt levelében arról beszélt, hogy sikerült megtalálni a megfelelő megoldást a rezidensek itthon tartására, holott 3000-ből alig 19 százalék pályázta meg a rezidens-ösztöndíjat, azaz összesen két százalékuk megélhetését javítja.

17.45. - Nem ígért, de nem is történt semmi 

Papp Magor a rezidensek helyzetét elemezte, ennek kapcsán felolvasott egy idézetet: Réthelyi Miklós parlamenti bizottsági meghallgatását idézte. A miniszter akkor azt mondta: elfogadhatatlan a helyezet, és a rezidensszövetség sem állítást mást. A miniszter 2010 május 28-án azt is mondta: semmi mástól nem működik a rendszer, hogy az egészségügyben dolgozók emberfeletti teljesítményt nyújtanak, de nem lehet erre apellálni, elvárni, azt, hogy még többet dolgozzanak.  Azonnal cselekedni kell, szűkös az idő a cselekvésre ­– vélte akkor Réthelyi Miklós. Elismerte: a kormány tagjai tudják: az ágazat problémái sürgetőek, azonnali megoldást igényelnének.  Ennek ellenére Papp Magor úgy véli: olyan intézkedések, amelyek érdemi változást eredményeztek volna, nem történtek. Ám respektálta Szócskát azért, mert az egyezetések során nyíltan és őszintén beszélt, és nem ígért betarthatatlan vállalásokat.

17.50. – Megérkezik az államtitkár

Kétségtelen, mintegy 500 kolléga élete változik az ösztöndíjtól, de az orvostársadalom ennél jelentősen többekből áll – mondja Papp Magor, aki Szócska egy évvel ezelőtti parlamenti beszédére utalva azt kifogásolja, hogy most nem mutatja be a valódi problémákat az ösztöndíj-rendelet kapcsán.

Az EEKH októberi adatai alapján 808 fő hagyta el az országot, több, mint amennyit 2011-ben a négy orvosegyetem összesen kiképzett. A rezidensek fontosnak tartják, hogy ne keltsük azt a látszatot, mintha nem lenne gond – jelezte Papp Magor, aki külföldre távozó kollégái leveleiből is idézett a fórumon. Elmondta, hogy sokan hazajönnének, de a jelenlegi körülmények között nem tudnak.

Papp Magor külföldön dolgozók körében végzett felmérési adatokat is közölt. Ennek alapján döntően az anyagiak miatt vándoroltak külföldre. Papp Magor emlékezetett Orbán Viktor szavaira. A választások előtt, 2010 március 26-án a Szent Margit Kórház előtti kampányrendezvényen azt mondta:  szeretnék lezárni azt a korszakot, amely "megnyomorította a magyar egészségügyet", amely miatt az orvosok és az ápolónők tömegesen hagyják el Magyarországot, és nem a tapasztalatszerzés szándékával mennek el, hanem a kényszer űzi el őket, hogy jobban fizetett állásokat keressenek külföldön. 

Éppen ezért arra kérte Szócska Miklós, továbbítsa a kormányfő felé véleményüket, mely szerint úgy gondolják: az egészségügyben dolgozók képtelenek kivárni a gazdasági válság végét, ilyen bér-és munkakörülmények között összeomlik a rendszer. 

Mint Papp Magor utalt rá, a külföldön lévő kollégák 83 százaléka a hálapénz eltörlését követően jönne haza, mintegy kétharmaduk pedig akkor, ha rendeznék a szakorvosi béreket.
Máig egyébként 1903-an helyezték letétbe felmondásukat a rezidenesek az Élhető Magyar Egészségügyért kezdeményezés keretében – ez a szükséges mintegy kétharmada – közölte a rezidensek vezetője, aki további jelzésértékű felmondóleveleket vár.

18.06. - Öngyilkos akciók helyett partizánharc

Szócska Miklós közli, nem megy az asztalhoz, hogy ne legyen előtte "védelmi struktúra”. A kérdések elhangzása után állva válaszol a kérdésekre. Szócska teljes mértékben egyetért a Rezidensszövetség céljaival és mint mondja, az esetek döntő többségében, a szakmai kérdésekben nincs is vita közöttük. Ám a szövetség harcmodorát nem szereti; ez öngyilkos harcmodor, aminek biztos veszteség a vége, ehelyett inkább szívós partizánharcot javasol.

Az államtitkár állítja: nem akar semmit elfedni, nem akar adatokat eltitkolni, nem hazudnak, nem mondják, hogy megoldották a rezidensek problémát. Lépésről lépésre haladnak, jó hír, hogy a rezidensi program első üteme betelt. Ha lesz forrás, folytatják a fiatal orvosok helyzetének javítását. Szócska szerint ez az első kormány, mely a paraszolvencia ellen tesz is valamit, első vagyunk – mondta, akik a szabályozás szintjén is léptünk.

Az unióból 2020-ig egymillió egészségügyi munkavállaló hiányzik majd, óriási probléma – vázolja a nem túl fényes jövőt az államtitkár. Nem csak az alacsony bér a gond, hanem a hierarchiából adódó problémák, a rezidensi kiszolgáltatottság, a szakmai hozzáférés hiányosságai is elvándorlásra késztetik a fiatalokat – véli. Mi azt ajánljuk a rezidenseknek – mondta Szócska, fogjunk össze és keressük együtt a megoldást az ágazat problémáira.  

Szócska reméli, hogy helyére tette ezt a kérdést, hogy kamikáze, öngyilkos harcmodornak tartja mindazt, amit és ahogyan a Rezidensszövetség csinál. Ha a paraszolvencia-kérdést megoldanánk, eggyel beljebb lennénk – mondta Szócska Miklós, akit azonban a sorok közül figyelmeztetik: aggályos az új Munka Törvénykönyvének tervezete is.

Bélteczky János válaszol az államtitkár helyett, s jelzi: aggályai ugyan neki is vannak az MT egészségügyi részével kapcsolatosan, a túlmunkával kapcsolatban azonban az az alapvetés, hogy a 60 illetve 72 órát nem lépheti túl a heti munkaidő. Bélteczky szerint óriási dolog, hogy a napi munkaidő 12 órában maximált; legfeljebb a munkavállaló kérésére lehet majd ezen változtatni, bár az EU-ban van törekvés arra, hogy változtassanak az eddigi direktíván.

Szócska újfent jelezte, hogy a humánerőforrás monitoring korábban nem működött jól, azt a célt szolgálta, ha elfedje: nem vagyunk képesek megfelelni az eu-s munkaerő-direktívának. Az új kormány azonban transzparenciára törekszik, nem fed el semmit, és ő azt tudja mondani: kb. a tavalyihoz hasonló idén is a migráció mértéke. Azt azonban sajnálja az  államtitkár, hogy még egy generációnak azt kell mondani: áldozatot vár tőlük a társadalom...

A hallgatóság soraiból Kárpáthi Keve belgyógyász rezidens éles hangon bírálta az államtitkárt, jelezve: nem hallotta, hogy elnézést kért volna az egy órás késésért, miként nem is azért jött, hogy a "sopánkodást" hallgassa. Elkötelezettséget, a kormánnyal szembeni erősebb érdekérvényesítést várt az államtitkártól, aki, mint mondta, azért jött, hogy elmagyarázza a helyzetet, nem pedig sopánkodik. 

18.35. - Hurrá: Magyarország még nem Görögország!

Talán az is pozitív eredmény – véli Szócska, hogy mi még nem a görögországi állapotok között élünk.Csak belső források átstrukturálásával lehet pluszt pénzt „csinálni”, van olyan kórház, amelyiknek a fázisvizsgálatokból 80-90 millió forintnyi bevétele van, és mindössze a befolyt összeg 20 százalékát fordítják az orvosok bérének kiegészítésére. Telefonköltségek racionalizálása, gyógyszerbeszerzések központosítása – ezekre támaszkodhatnak. 

Emberi erőforrás-krízis van – ez nem kérdés, mondja Szócska. A jövő évtől 13 milliárd áll rendelkezésre a szakorvosok, szakdolgozók béremelésére. Apró részletekből rakják össze a forrásokat.

A jövőről: Szócska szerint teljes az egyetértés a szakmai szervezetek között (kivéve a kamara) abban, hogy az ellátórendszer struktúráját rendbe kell tenni. Idő közben az interaktív fórum résztvevői szót kértek: arra pórbáltak választ kérni Szócskától, hogy miért nem kapott prioritást az egészségügy. Nem értik, hogy miért kell a BKV-ba milliárdokat pumpálni, miért nem lehet a megszüntetni a paraszolvenciát?

Szócska újfent jelzi: jelenleg 15 milliárd pluszforrás van a népegészségügyi termékadóból és még mintegy 3 milliárd – nem véletlenül mondja, hogy "apró részletekből fogják összerakni" a lehetőségeket. Mindenütt emberi erőforrás-krízis van az egészségügyben, keresik a megoldás módját, csak más és más harcmodorral…

De mégis meddig tart ez? Mit tud ajánlani? – kérdezték a padsorokból, amire Szócska államtitkár csak egy nemzet túlélését tudta vízionálni a világválság idejére. Bár nem lehet tudni, meddig tart egy világháború, érti az üzenetet – jelezte Szócska Miklós, még egyszer emlékeztetve a rezidenseket: az ország sorsa rajtuk múlik.

Tudja, hogy nem az összes rezidensnek válasz, amit mond, de valami elkezdődött –
mondja Szócska, de a Józsefvárosi orvosi kamara elnöke jelzi: "tavaly még a szakadék szélén álltunk, de az idén jelentős lépést tettünk előre..." Lotz Gábor patológus felállva jelzi, azt üzenjük Orbán Viktornak: Nincs tovább!!! Nincs még 20 évünk, hogy várjunk a megváltóra. Nem nyugat-európai bérekre várunk, azt szeretnénk, hogy az országon belüli bérarányok változzanak. A technikai részletek nem érdeklik az ágazatban dolgozókat – történjen végre valami! – ezt követelik a szakorvosok – mondta. Lotz úgy véli: "be kell döntenünk az egészségügyet ahhoz, hogy a politikusok felfogják, ez nem mehet tovább!"

Vagyis, a betegeknek is ezt üzened – szól vissza Szócska.

Igen a felelet.

Papp Magor szerint már működésképtelen az ágazat, már bedőlt, csupán a szabályok betartásával két hét alatt működésképtelenné válik a rendszer.

Lassan Szócskának mennie kell, mondja, de jelzi, ha egy patológus azt állítja, hogy valaki halott, azt bizony komolyan kell venni! Szócska Miklós ígérete szerint elviszi hát az üzenetet, de ettől még keresi  tovább a megoldásokat.

Bélteczky János személyes hangvételű, lázító beszéddel próbálja cselekvésre buzdítani a fiatalokat. Szerinte a politika felismerte, hogy gyenge az orvostársadalom érdekérvényesítő képessége. Jövő hétre egy szenzációs bejelentést ígértével búcsúzik. 

19.06. - Maradjatok itthon!

Egy kérdésre van idő – jelzi Papp Magor, de már a kérdés feltevése is vitába torkollik: mit is mondott? Milyen kilátásokat ígért a rezidenseknek az államtitkár? 

Egy generációnyi vagy néhány évnyi időnek kell eltellnie, míg változik valami?

Szócska még egyszer mondja, nem gondolja, hogy ez jó így. "Ti is különfélék vagytok, de ahelyett, hogy be kell dönteni az egészésgügyet… nekem az jut eszembe, hogy minden eszközzel a működőképességet kell biztosítanom..."

Szócska kicsit sértetten emlékeztet: ő kezdte a migrációkutatásokat 2003-ban. Pontosan ismeri a helyzetet, nehéz lenne hát arról meggyőzni, hogy ne minden erejévével azon legyen, hogy megoldja. A zsarolás nem vezet jó irányba – mondja, de valaki bekiabál: "a cseheknek összejött."

Szócska azt mondja: "Nélkületek és ellenetekre nem fog menni. Csak a ti személyes áldozatotokkal."

A fórumot Papp Magor zárja. Azt mondja: nem az államtitkár, illetve kollégái ellen harcolnak az érdekképviseleti szervek, hanem valamennyiünkért. Hivatástudattal zsarolni az egészségügyben dolgozókat tisztességtelen, szeretnék, ha ez változna, és ebben a rezidensszövetség is partnere Szócskának.

Vettem az üzeneteteket – felel még Szócska –, de ti is vegyétek az enyémet: maradjatok itthon!

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink