hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Előfinanszírozást kérnek az antibiotikum-kutatáshoz

Több mint 80 nagy gyógyszergyártó cég közösen szólította fel a világ kormányait arra, hogy előfinanszírozzák az antibiotikumok új generációjának kutatási költségeit – írja a Profit7.

„Az antibiotikumok értéke nem tükrözi azt a pozitív hatást, amit a társadalomra gyakorolnak – áll a gyógyszergyárak közös nyilatkozatában, melyet a davosi Világgazdasági Fórumon adtak ki. Az iparág fontos szereplői emlékeztetnek: már többször figyelmeztettek a poszt-antibiotikum korának eljövetelére, ami most is a küszöbön áll, és egyre több gyógyíthatatlan betegség megjelenésével fenyeget. Ezen felül az ilyen gyógyszerekre alapozó műtétek és daganatos terápiák hatékonysága is veszélybe kerülne – állítják.

Az elmúlt 40 évben az antibiotikumoknak nem született új osztálya, ahogy a felhívás fogalmaz: az eddigi megközelítés többnyire elbukott, a befektetett dollármilliárdok ellenére is. Ezzel együtt a probléma komoly tudományos kihívás is, ezért egyre több gyógyszergyár dönt úgy, hogy nem folytatja kutatási projektjeit ezen a területen.

Legnagyobb problémájuk természetesen a pénz, ugyanis a kutatási költségek kizárólag a gyógyszereladásokból tudnak megtérülni, és ha azt szeretnénk, hogy az új szerek hatékonyak maradjanak, akkor azokat egyfajta utolsó megoldásként lenne csak célszerű használni, vagyis nem lehetne dobozszámra letömni a tablettákat az emberek torkán.

A cégek szerint a kormányoknak összesen mintegy 16-37 milliárd dollárjukba (kb. 4 500 – 10 500 milliárd forint) kerülne az előfinanszírozás a következő tíz évben” – írják a profit7.hu-n.

 

(forrás: Profit7)
hirdetés

Könyveink