hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Eltanácsolták az utazókat három nyugat-afrikai országtól

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága arra figyelmeztette az amerikai utazókat, hogy az Ebola-járvány miatt lehetőség szerint kerüljék el Libériát, Guineát és Sierra Leonét.

A Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) legutóbb 2003-ban adott ki hasonló figyelmeztetést, a SARS tömeges ázsiai kitörése idején. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) csütörtöki összesítése szerint az Ebola-járványban február óta eddig 729-en haltak meg, a vírust 1323-an kapták el. A fertőzöttek mintegy 60 százaléka elhunyt. Az Ebolát csaknem 40 évvel ezelőtt észlelték először Afrikában. A veszélyes betegség emberi testnedvekkel történő érintkezés útján terjed. Eddig még sem oltóanyagot, sem gyógyszert nem sikerült kifejleszteni ellene.

Tom Frieden, a CDC igazgatója csütörtökön kijelentette, hogy az Egyesült Államok fenyegetettsége viszonylag alacsony, mert Nyugat-Afrikából viszonylag kevesen, negyedévente mintegy 10 ezren utaznak be az országba, legtöbbször nem közvetlen járattal. A CDC szakemberei jelenleg 20 amerikai repülőtéren és határátkelőhelyen vesznek részt az Ebola-gyanús utasok kiszűrésében.

Nem okoz világjárványt az Ebola-vírus a jelenlegi nyugat-afrikai gócon kívül, mivel a kórokozó terjedéséhez "igen közeli kontaktus" szükséges - jelentette ki a vírus belga felfedezője. "Még ha egy Ebola-hordozó Európába, Amerikába vagy Afrika egy másik régiójába repülne, akkor sem gondolom, hogy emiatt nagy járvány törne ki. Nyugodtan le mernék ülni egy Ebola-fertőzött mellé, ha csak nem fog rám hányni vagy ilyesmi. Nagyon szoros érintkezés kell ahhoz, hogy valaki elkapja a kórokozót" - idézte Peter Piot szavait a The Daily Telegraph brit napilap.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink