hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

És a szakápolók?

A jelenlegi keret duplájára lenne szükség ahhoz, hogy minden beteget el tudjanak látni, ezt mondta a Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke a Hír TV-nek. A szolgáltatást az állami egészségbiztosítás finanszírozza, évi 4 és fél milliárd jut a házi szakápolásra. Az ágazatban dolgozók azonban még úgy sem számíthatnak fizetésemelésre, hogy a keretet várhatóan egymilliárd forinttal bővítik.

„A fejlődés olyan szinten állt meg, hogy nemcsak kapacitásban van kevés lehetőségünk, hanem sajnos finanszírozási oldalról is. A kollégáknak kifizethető bér vagy vizitdíj az nagyon-nagyon kevés. Nehéz a kollégákat erre a munkára itt tartani. Tehát, ami nagyon-nagyon fontos lenne az az, hogy olyan mértékű vizitdíj emelést kapjon ez az otthonápolási szektor, amivel mi is meg tudjuk lépni azt a bizonyos egészségügyben végbemenő béremelést, ami a kórházak részéről közalkalmazotti szférában megvalósulni látszik. Ezt mi nagyon szeretnénk biztosítani a kollégáknak, de vizitdíj emelés nélkül lehetetlen” – nyilatkozta Majerné Horváth Anita, a Magyarországi Otthonápolási és Hocpice Egyesület elnöke.

Erre, vagyis az emelésre ígéretet kaptak. A 2017-es költségvetésben egymilliárd forinttal több jut az ágazatra. Az azonban továbbra is kérdés, elég lesz-e ez a szakápolói bérek emelésére.

Videó és további részletek

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink