hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Európai regiszter készül az egyszerhasználatos eszközökről

Még mindig előfordul, hogy takarékosságból újrasterilizálják és többször is használják az egyszeri használatra szánt orvostechnikai eszközöket a magyar kórházakban – írja a VG.hu.

Magyarországon elvileg 2011 közepe óta tilos az egyszerhasználatos eszközöket ismételten felhasználni. –  Az újrasterilizálás információink szerint ennek ellenére még mindig előfordul, főként a szívkatéterek, sebvarrógépek esetében – idézi a lap Rásky Lászlót, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát, aki szerint ez a gyakorlat fenyegeti a betegek biztonságát.

Az újrasterilizálás ugyanakkor nem magyar jelenség, az európai szervezet visszajelzése szerint másutt is előfordul ez a gyakorlat – mondja Rásky László. A helyzet rendezését nem segíti, hogy az eszközök újrafelhasználhatóságával kapcsolatban jelenleg szöges ellentétben áll a hatóságok és a gyártók álláspontja. Az Európai Parlament szerint alapesetben minden orvostechnikai eszköz többször is felhasználható, és a gyártónak kell tudományosan bizonyítania, ha mégsem. Az EP azzal érvel, hogy akár a cégek érdeke is lehet egyszer használatosként eladni azt a terméket, amit többször fel lehetne használni. A szakma álláspontja szerint ugyanakkor a resterilizált eszközök biztonságosságáért csak akkor vállalhatnak felelősséget a gyártók, ha a tisztítást, a fertőtlenítést és az újracsomagolást maguk végzik, úgy viszont azok már többe kerülhetnek, mint az egyszer használatos eszközök.

Az Európai Parlament most az Európai Bizottságot tervezi megbízni azzal a feladattal, hogy állítsa össze és tartsa karban azon orvostechnikai eszközök listáját, amelyek nem lehet többször felhasználniolvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink