hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Evolúciós ugrás a mentőszolgálatnál

A mentőszolgálat legnagyobb problémája az, hogy mint szervezet, nem egységesen jött át a XXI. századba – mondja Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat vezetője a NOL-on közölt interjúban.

Az interjúban a légútbiztosítás újonnan bevezetett és szakmai vitákat kiváltó prtokollján és a szervezet minapi anyagi segélykérésén túl szó esik egyebek mellett a mentésirányítás közeli megújításáról.

- Május 26-án a mágnestábla a mentőmúzeumba kerül – mondja erről a főigazgató. – De azért félretesszük arra az esetre, ha az informatika lebénulna, akkor is legyen majd mivel dolgozni. Az új mentésirányítás részeként egy táblagépet szerelünk be az új mentőkbe, minden, a mentéssel kapcsolatos információ azon gyűlik majd. Ez az informatikai rendszer a feladat elvégzéséhez logisztikai támogatást ad, pár másodperc alatt a beteg összes adata az orvos, a mentőtiszt, a mentőápoló rendelkezésére áll és az is, honnan hová kell vinni, mi a leggyorsabb útvonal, hol van szabad ágy. Emellett figyeli majd az életjeleket, és mindezt egy adatbázisba gyűjti. S amint a kórházszektor készen áll arra, hogy ezt fogadja, egy gombnyomással átadható lesz a beteggel együtt. Ez a fejlesztés a mentőszolgálat életében evolúciós ugrás a korábbi kockás füzethez és mágnestáblához képest.

- Magyarul: lesz egy adathalmaz a kocsiban, amivel nem tudunk mit kezdeni?- kérdezte erre az újságíró.

- Hogyne tudnánk? Azokra a szakmai terápiás kérdésekre, amelyekre eddig csak úgy tudtuk meg a választ, ha kézzel átnyálaztunk több tízezer esetlapot, most néhány gombnyomás is elég lesz. De mondok jobbat, ha észleljük, hogy például péntek délutánonként egy csomópontban rendre baleset történik, akkor ebben az időszakban a közelbe tudunk küldeni egy mentőautót, vagyis gyorsan tudunk reagálni – olvasható a főigazgató interjújában a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink