hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

„Ez minden nemzet saját döntése”

Az első sikeres egészségügyi akció után otthagytam az addigi fejvadász céget, és megalakítottam saját vállalkozásomat – mondja a HVG-nek adott interjúban Guillaume Bernard, aki azóta orvosokat közvetít, francia, német és belga kórházaknak.

A Magyarországon dolgozó egészségügyi fejvadásszal készült interjúból egy rövid részt idézünk:

– Nehezen érthető, hogy a fejlett piacgazdaságokban mitől alakulhatott ki orvoshiány.

– Az egymást váltó kormányok takarékossági megfontolásokból csak szigorúan keretszámok alapján engedélyezték az orvosképzést, mert az nagyon drága. Egymillió orvos hiányzik az európai országok egészségügyi rendszeréből, mert a társadalmi tervezés tévedései csak nehezen korrigálhatók, a szakorvosképzés pedig nemcsak költséges, de időigényes is. Egyszerűbbnek látszik a fizetéseket magasan tartani a fejlett országok egészségügyi rendszerében, és külföldről orvosokat importálni, mint szakembert képezni.

– Tudtommal a WHO kidolgozta az olyan munkaerő-csábításnak az etikai kódexét, amilyennel ön is foglalkozik, hogy a szegény országok ne maradjanak orvos nélkül. Ön betartja ezt?

– A francia orvosi kamara nagyon nem szereti, amit csinálok.

– Gyaníthatóan a magyar sem.

– Lehet, mindketten agyelszívásnak tartják ezt a tevékenységet, aminek következtében nehezebb lesz a közép-európai országok élete. De én nem ártani akarok, hanem segíteni az orvosoknak, akik egyébként nélkülem is külföldre mennének dolgozni. Az említett kódex pedig még nem készült el.

– Az elvándorlás miatt a hazai egészségügyben drámai helyzet alakult ki, amit nyilván ön is érzékel. Az utóbbi tíz évben lát azért fejlődést, vagy csak a leépülést?

– A fejlődés nagyon ellentmondásos. Néhány kórház kívülről ugyanis megújul, de a benne uralkodó légkör még a régi. Üzleti tárgyalásaim során azt tapasztalom, amit minden magyar érez: az orvosok túlterheltek, fáradtak, hiányzik belőlük a motiváció a gyógyításra, rettegnek a túlterhelés okozta kiégéstől. A kórházak felszereltsége hiányos, kevés a nővér. Ráadásul a növekvő külföldi munkavállalás komoly teher az itthon maradóknak, mert szinte elvégezhetetlen mennyiségű pluszmunkát ró rájuk.

– Érzékeli a gyakorlatban, hogy a magyar kormány szeretné hazacsalogatni a külföldön dolgozó szakembereket?

– Inkább azt érzékelem, hogy adminisztratív eszközökkel megpróbálják visszatartani a külföldre igyekvőket. Pedig a terrormenedzsment manapság nem működik, pozitív ösztönzőket kellene alkalmazni. Ráadásul a fejlett országokban átlagosan a GDP tíz százalékát költik az egészségügyre, Magyarországon csak feleannyit, nominálisan pedig legfeljebb a tizedét. Érzésem szerint ez a probléma gyökere, hiszen egyébként lenne pénz fejlesztésre. Nálunk, franciáknál hagyományosan jó a foci, mégsem épül annyi stadion, mint Magyarországon. De hát ez minden nemzet saját döntése” – olvasható a hvg.hu-n.

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink