hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Fejlesztést terveznek a pszichiátriai ellátásban

A pszichiátriai, addiktológiai szakterületen a közeljövőben 11 milliárdos fejlesztéseket tervez a kormány – mondta Rétvári Bence.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MSZP-s képviselő, Kunhalmi Ágnes írásbeli kérdésére adott válaszára közölte a fejlesztés tervét.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló kormányhatározat alapján a pszichiátriai ellátás feltételeinek javítására további fejlesztések indulnak összesen 11 milliárd forintból. Ebből 6 milliárd forintot a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátás fejlesztésére, 5 milliárd forintot az aktív fekvőbeteg-ellátásra különítettek el – tájékoztatott Rétvári Bence

Az államtitkár szerint figyelembe kell venni, hogy a pszichiátriai ellátás egyre inkább a járóbeteg-ellátás felé terelődik, hiszen a betegek számára ez jelenti a kedvezőbb ellátási formát és a nyugat-európai országokban is ez az irány figyelhető meg.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet három pszichiátriai osztályán jelenleg 290 ágyon –  29 aktív és 261 pszichiátriai és addiktológiai rehabilitációs ágyon – látnak el betegeket. A területi ellátási kötelezettséggel érintett Merényi Gusztáv Kórház telephelyén lévő felújított pszichiátriai osztályon a közelmúltban 69 millió forintos fejlesztés történt – hangsúlyozta Rétvári Bence, majd azt állította, hogy az egészségügyi ágazatban a 2012-ben indított bérfejlesztésben a pszichiátriai szakterületen dolgozó orvosok, egészségügyi szakdolgozók és szakpszichológusok egyaránt részesültek. A béremelés következtében a pszichiáter szakorvosok jövedelme – a korábbi jövedelemtől függően - akár bruttó 105 820 forinttal, a pszichiátriai területen dolgozó ápolók, szakápolók jövedelme a szakképesítéstől és a munkában töltött időtől függően akár 35 ezer forinttal, a szakpszichológusok jövedelme egységesen 41 435 forinttal nőtt. 

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink